Chaufeurs van HVC staan voor de klas en geven les over afvalscheiden op de basisschool

Afval scheiden op scholen

Bij meer dan 100 basisscholen zamelen we het afval gescheiden in. Om kinderen bewust te maken van het afvalprobleem bieden we hierbij ook ons educatiepakket aan.

Afvalcoaches gaan klassen langs

Gaat je school van start met het afval scheiden op school? Dan komt een van onze afvalcoaches langs. Zo ga je goed voorbereid van start.

Het afval scheiden op scholen begint met een unieke introductiedag. We komen dan met een wagen en 1 van onze chauffeurs naar school. De kinderen kunnen dan ook  bij de wagen kijken. Onze afvalcoaches gaan alle klassen langs en geven tips over het afval scheiden. Ook delen zij bakjes uit in de klas voor het papier, rest en gft. De oude prullenbak wordt de nieuwe bak voor plastic, blik en drinkpakken. De deelnemende scholen maken gebruik van ons lespakket "De Groene Bende" en doe-platen voor de lagere klassen. 

 

Veelgestelde vragen

Selecteer voor antwoord

Dat hangt af van de gemeente. De volgende gemeenten zijn gestart met het scheiden van het afval. 
  • Alblasserdam
  • Bergen
  • Den Helder
  • Dordrecht
  • Drechterland
  • Enkhuizen
  • Hollands Kroon
  • Hoorn
  • Hendrik-Ido-Ambacht
  • Koggenland
  • Medemblik
  • Noordoostpolder
  • Opmeer
  • Papendrecht
  • Schagen
  • Stede Broec
  • Zeewolde
  • Zwijndrecht
In de gemeente Velsen en Zaanstad zijn er plannen om hier mee te starten. Doet de school nog niet mee en wil je meer informatie ontvangen? Stuur dan een mail naar klantenservice@hvcgroep.nl. Staat de school in een gemeente die niet is vermeld? Vraag bij de gemeente om meer informatie. Of mail afvalcoach@hvcgroep.nl, dan nemen we contact op, zodra de gemeente het beleid heeft gewijzigd.  

Selecteer voor antwoord

Nee helaas niet.  Op dit moment werken wij alleen voor basisscholen. We zijn wel aan het kijken of we op middelbare scholen het afval scheiden kunnen introduceren. Voor nu, adviseren we contact op te nemen met je huidige inzamelaar wat de mogelijkheden zijn om afval gescheiden in te laten zamelen.   

Selecteer voor antwoord

Ja. Als de gemeente de afvalstoffenverordening heeft aangepast, mag een school met een kinderopvang meedoen.  Ga goed na hoeveel restafval de kinderopvang produceert. Zitten er veel baby’s met veel luiers in de kinderopvang? Dan is het niet fijn om via minicontainers en 4-wekelijkse inzameling het restafval door ons af te laten voeren.  Het is mogelijk om het restafval via de huidige inzamelaar te laten verlopen. En wij kunnen het plastic, papier en gft ophalen.   

Selecteer voor antwoord

Basisscholen gaan hiermee verschillend om. De ene school zet de afvalbakken op het schoolplein neer. Een andere school heeft nog een oud fietsenhok of schuurtje over. Soms timmert een handige ouder een mooie ombouw. Er zijn ook scholen die de bakken in een kamertje zetten dat nog over is. Loop je de school en het schoolplein rond, dan kom je vanzelf een plek tegen.  

Selecteer voor antwoord

Sommige gemeenten betalen de kosten voor de introductiedag. Er zijn ook gemeente die een extra presentje geven aan de scholen, zoals een Dopper. De scholen zelf houden als tegenprestatie de omgeving van de school vrij van zwerfafval. De kosten van de inzameling zijn bij de meeste gemeenten voor rekening van de school zelf. Voor actuele prijzen stuur een mail naar afvalcoach@hvcgroep.nl  

Selecteer voor antwoord

Ja, dat kan. We kunnen alleen het plastic en het gft voor een basisschool inzamelen. De commerciële inzamelaar blijft het restafval en het papier inzamelen. Loopt het contract met hen af? Dan kunt u door ons ook het papier en restafval laten ophalen.  

Selecteer voor antwoord

De afvalcoach komt, voor de introductiedag, langs om uitleg te geven aan het docententeam. Niet alleen over wat een afvalvrije school inhoudt, maar ook om uit te leggen wat er in welke bak mag. De afvalcoach deelt folders uit te delen, waarin de vier afvalstromen beschreven staan.   

Selecteer voor antwoord

In principe is dit niet mogelijk. De scholen gaan mee met de inzameling zoals dat in de wijk is georganiseerd.

Selecteer voor antwoord

Nee, dit is niet mogelijk. Wij werken via een vast inzamelschema en kunnen niet op afspraak inzamelen. In de praktijk zien we bij andere basisscholen dat het heel goed op te lossen is. Bij de ene school zet de buurvrouw de bakken even buiten. Een andere school heeft een juf of meester vlakbij wonen. Of een tweetal kinderen uit groep 8 is verantwoordelijk voor het buiten zetten van de bakken. Vaak is het eenmalig een afspraak maken wie de bak buiten zet tijdens de vakanties. Zo los je het voor de rest van het jaar op.  

Selecteer voor antwoord

Jouw school kan gebruikmaken van het afvalbrengstation. Of laat eenmalig een grote afzetcontainer plaatsen door een commercieel afvalbedrijf.    

Selecteer voor antwoord

Nee. Ophalen is niet mogelijk. Scholen mogen het grof afval alleen naar het afvalbrengstation brengen.

Selecteer voor antwoord

Ja. Een extra grondstoffenbak vraag je het snelste aan via onze klantenservice.

Selecteer voor antwoord

Neem binnen 1 werkdag contact op met onze klantenservice.

Selecteer voor antwoord

Je kunt deze kopen via onze webshop. Bij Blokker, Action en verschillende supermarkten zijn de biozakjes te koop. Wij verstrekken deze zakjes niet gratis.  

Selecteer voor antwoord

Het is niet direct mogelijk om een extra restafvalbak te ontvangen. Het doel van afval scheiden op school is om zo min mogelijk restafval over te houden. Wij kunnen een afspraak voor je maken met de afvalcoach. Hieraan zijn voor de school geen extra kosten aan verbonden. De afvalcoach komt naar school om te kijken waar het restafval uit bestaat. Jullie krijgen advies hoe je het afval nog beter kan scheiden of restafval kan voorkomen. Blijkt er echt een tekort aan capaciteit restafval? Dan kan de afvalcoach besluiten om een extra restafvalbak bij te laten plaatsen. Stuur hiervoor een mail naar onze klantenservice.   

Selecteer voor antwoord

De papieren handdoekjes zijn nat. Daarom mogen ze in de bak voor het restafval.

Selecteer voor antwoord

Het spel ‘de milieu- inspecteur’ leert kinderen dat afval eigenlijk niet bestaat. Dat afval een grondstof is voor nieuwe producten en groene energie. Het spel bestaat uit 3 rondes.
  • 1e ronde: snel op een grote zoekplaat omcirkelen wie goed omgaat met afval. Ze omcirkelen ook wat verkeerd gaat met afval. Denk aan glas op de grond.
  • 2e ronde: de groepjes krijgen kaartjes met foto’s van afval. De kinderen moeten nadenken waar je het afval kwijt kunt. De kaartjes moeten zen op het juiste bord plakken.
  • 3e ronde: de kinderen denken na wat er van afvalstromen gemaakt kan worden. Daarna is het tellen geblazen en wordt het winnende groepje bekend gemaakt. Zij zijn dan de Milieu Inspecteur. Het spel kunnen we als gastles op school aanbieden.

Selecteer voor antwoord

Het is een lespakket voor groep 7 en 8. Het is voor de basisscholen in ons verzorgingsgebied ontwikkeld. Onze groene bende maakt zich sterk voor een schone wereld. Door bewust om te gaan met het voorkomen en scheiden van afval en duurzame energie.   Het lespakket bestaat uit een magazine. In het magazine lees je wat duurzame energiebronnen zijn. Welk afval Carry Slee op een dag heeft. Wat een warmtenet is en nog veel meer. Ook kun je een quiz doen. De docent heeft keuze uit 4 lesbladen om samen met de 4 instructiebladen het boekje te behandelen. Wil je het magazine voor je leerlingen bestellen? Stuur een mailtje met je gegevens naar rondleiding@hvcgroep.nl. Vermeld daarbij hoeveel boekjes je wil hebben.   

Selecteer voor antwoord

Tijdens de introductiedag wordt de wagen speciaal voor de school een dag gereserveerd. Onze chauffeur laat de kinderen zien hoe een echte vuilniswagen werkt. Buiten deze introductiedagen is het mogelijk om voor een project een aanvraag te doen. Afhankelijk van onze planning kunnen we kijken of dit mogelijk is. Stuur hiervoor een mail naar communicatie@hvcgroep.nl.  

Selecteer voor antwoord

Scholen gaan hiermee verschillend om. Het is het makkelijkste om uit te gaan van de huidige situatie. Legen de schoonmaker, leerlingen uit groep 7 en 8 of de conciërge nu de bakjes? De kortste klap is om te vragen of zij ook de andere bakjes willen legen. Verschillende scholen hebben leerlingen uit groep 7 of 8 benoemt tot chef afval. Zij halen het afval uit de klaslokalen te halen en zien toe op het afval scheiden. Bekijk onze tips om de gft bakjes fris en schoon te houden.    

Selecteer voor antwoord

Dit is afhankelijk van de afspraken die HVC heeft met de gemeente. Zijn in jouw gemeente de zakken gratis , dan mag jouw school gratis zakken ontvangen. Vaak hebben scholen meer zakken nodig dan bij woningen. Het is daarom mogelijk meerdere pakketten in een doos tegelijk te laten bezorgen. Bijvoorbeeld door een chauffeur die langs de school rijdt. Informeer hiernaar bij de klantenservice.   

Selecteer voor antwoord

De afvalcoach komt, voor de introductiedag, langs om uitleg te geven aan het docententeam. De afvalcoach vertelt wat een afvalvrije school inhoudt. Jullie krijgen uitleg wat er in welke bak mag. Als geheugensteun krijgen jullie folders, waarin de vier afvalstromen worden beschreven. Daarin staat ook welk afval in welke bak hoort. Op deze pagina lees je alles over afval scheiden.

Contact

Interesse? Neem contact op met jouw accountmanager of stuur ons een mail.

mail ons
mail