Tijdelijke warmtecentrale

Om te zorgen dat de woningen die binnenkort worden opgeleverd, voorzien zijn van warmte, is nu eerst een tijdelijke warmtecentrale geplaatst. Deze bestaat uit een goed geïsoleerde ‘zeecontainer’ met daarin een grote cv-ketel. Deze ketel zorgt voor de verwarming van kraanwater en ruimteverwarming voor de woningen van het project Rijnvaart. De verwachting is dat deze centrale voor een periode van ca. één jaar op deze locatie wordt ingezet.

Bouwtechnische ruimte

De definitieve technische ruimte wordt gebouwd op het terrein aan de Rijnvaartweg dat omsloten is door het Waelbos (NAVOS-terrein). Hier worden alvast voorbereidingen getroffen voor de toekomstige aansluiting op de aardwarmtebron. Ook plaatst HVC in deze ruimte een centrale cv-installatie die straks de tijdelijke warmtecentrale vervangt, totdat aardwarmte beschikbaar is. De planning is dat Rijnvaart binnen drie tot vijf jaar wordt aangesloten op aardwarmte. Dan dient deze cv-installatie als back-up in geval van een storing. Zo zijn de bewoners van Rijnvaart altijd verzekerd van de levering van warmte.  

Kaart waarop de locatie van de tijdelijke warmtecentrale staat aangegeven namelijk: op de publieke parkeerplaatsen tegenover de containerruimte aan de Rijnvaartweg, en de technische ruimte namelijk: braakliggend terrein in het groen nabij de kruising van de Rijnvaartweg met de Nieuwe Vaart
Close
Kaart waarop de locatie van de tijdelijke warmtecentrale staat aangegeven namelijk: op de publieke parkeerplaatsen tegenover de containerruimte aan de Rijnvaartweg, en de technische ruimte namelijk: braakliggend terrein in het groen nabij de kruising van de Rijnvaartweg met de Nieuwe Vaart

Veelgestelde vragen

Wat zijn de afmetingen en specificaties van de tijdelijke warmtecentrale?

•    Stalen ‘zeecontainer’ 
•    Kleur grijsblauw
•    Afmeting 6,0 x 2,5 x 2,6 meter (l x b x h)

Waarom wordt er een tijdelijke warmtecentrale geplaatst?

De planning is dat het nieuwbouwproject Rijnvaart binnen drie tot vijf jaar voorzien van duurzame aardwarmte, afkomstig van een lokale (Westlandse) aardwarmtebron. Omdat deze bron nog niet actief is en het warmtenet naar het project Rijnvaart nog niet is aangelegd, worden de woningen en appartementen voorlopig verwarmd via een tijdelijke warmtecentrale.

Is een tijdelijke warmtecentrale duurzaam? 

Een tijdelijke warmtecentrale is gasgestookt en gebruikt helaas nog fossiele brandstof. Ondanks dat deze ‘grote cv-ketel’ modern en efficiënt is, is het verbruik ongeveer gelijk als de aangesloten woningen allemaal een eigen cv-ketel zouden hebben. 

Waarom wordt de tijdelijke warmtecentrale op die locatie geplaatst?

Voor deze locatie is gekozen omdat de definitieve locatie nog niet gereed is. 
Op deze locatie staat de tijdelijke warmtecentrale het minst in het zicht voor de omwonenden. Ook is voor deze locatie gekozen omdat de centrale daar het beste aangesloten kan worden op de reeds aangelegde leidingen van het warmtenet. 

Wanneer wordt de tijdelijke warmtecentrale geplaatst?

De tijdelijke warmtecentrale is in opdracht van HVC in februari 2020 geplaatst door Eco Ketelservice Verhuur, één van de grootste leveranciers van tijdelijke energievoorzieningen in Europa.

Heeft de tijdelijke warmtecentrale voldoende capaciteit als er steeds meer nieuwe woningen aangesloten worden op het warmtenet Rijnvaart?

Voorafgaand aan het project is berekend welke capaciteit er nodig is om alle ca. 250 woningen en appartementen van het project Rijnvaart te verwarmen. De tijdelijke warmtecentrale die ingezet wordt voorziet hier ruimschoots in en heeft ook bij strenge vorst voldoende capaciteit. 


Produceert een tijdelijke warmtecentrale geluid? En zo ja, hoeveel?

Net zoals iedere technische installatie of consumenten cv-ketel produceert ook een tijdelijke warmtecentrale geluid. Uiteraard is de ‘container’ van de tijdelijke warmtecentrale volledig geïsoleerd en voldoet de installatie aan alle gestelde (veiligheids)eisen en geluidsnormen zoals die bepaald zijn in het ‘Bouwbesluit’ van de rijksoverheid: maximaal 50 dB (decibel) overdag, 45 dB ochtend/avond, 40 dB ’s nachts. Om te vergelijken: fluisteren 37 dB, menselijke stem 55 dB en een gemiddelde stofzuiger produceert 75 dB. Uiteindelijk worden de geluidseisen door de lokale vergunningverlener bepaald en opgelegd.

Stoot de tijdelijke warmtecentrale ook rookgassen uit en zijn die schadelijk?

Net zoals een standaard consumenten cv-ketel stoot ook een tijdelijke warmtecentrale rookgas uit. Uiteraard voldoen de installaties van Eco Ketelservice Verhuur aan alle stikstof emissie-eisen zoals die bepaald zijn in het Activiteitenbesluit (ABEES, hoofdstuk 3.2) die vanaf 1 januari 2017 wettelijk van kracht zijn. 

Is er kans op geuroverlast?

Nihil, de rookgasuitstoot van de tijdelijke warmtecentrale is te vergelijken met die van een standaard consumenten cv-ketel.

Zie je een onveilige situatie?

Twijfel niet en bel direct naar de HVC Storingsdienst (24/7 bereikbaar) of naar Eco Ketelservice Verhuur (24/7 bereikbaar).