Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Dat je met het isoleren van je woning wel 70% energiekosten voor warmte kan besparen, wist je misschien al. Maar er is nogal wat mogelijk aan isolatie. Wat zijn slimme beginstappen en hoe neem je die?

Stap 1: Check de status van je woning
Het klinkt vanzelfsprekend, maar stap één is bekijken hoe je woning nu geïsoleerd is. Op basis van het bouwjaar kan je een schatting maken of er tijdens de bouw al is geïsoleerd. Op bladzijde 28 in het E-book Aardgasvrij is hier meer over te vinden.

Stap 2: Vloer-, dak- en spouwmuurisolatie
Wat de slimste vervolgstap is, hangt af van bestaande isolatie en je wensen. Is er weinig of geen isolatie aangebracht in je huis, dan kun je het best met spouwmuur- en dakisolatie te beginnen. Deze vormen van isolatie verdien je ook het snelst terug. Ga je vooral voor comfort en een eenvoudige klus, dan is vloerisolatie juist een aanrader om als eerste te doen: meteen een gezonder binnenklimaat en warmere voeten in de winter. Maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden. Kijk in het e-book Aardgasvrij (pagina 26 t/m 60) onder het hoofdstuk Isoleren.

Meer comfort én minder CO2
Isoleren kost natuurlijk wat, maar het levert veel op. Om te beginnen een comfortabeler huis, waar het in de winter én in de zomer aangenaam is. Je energierekening gaat meteen omlaag, waardoor je de kosten in een aantal jaar terugverdient. Er bestaan ook subsidiemogelijkheden. Check hier of er in jouw gemeente subsidiemogelijkheden zijn voor isolatie. Daarbij is het klimaat je ook dankbaar voor isolatie: je CO2-uitstoot gaat namelijk meteen omlaag.

Meer informatie? 
Kijk in het E-book op pagina 26 t/m 60 (Isoleren). In onze Terugverdien-top 10 op de HVC-website lees je bovendien hoe snel je de investering kunt terugverdienen.