Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Het is bijna niet voor te stellen: de komende jaren gaat iedereen van het oude, vertrouwde gas over op andere warmtebronnen. Waarom ook alweer? En wat kun je nú vast doen om het straks makkelijker te maken?

Het is geen nieuws meer: Nederland wil in 2050 van het aardgas af.  Alleen als we onze CO2-uitstoot drastisch verlagen, blijft de klimaatverandering beheersbaar. In 2030 moet die uitstoot volgens het akkoord van Parijs gehalveerd zijn ten opzichte van 1990. De doelstelling van de overheid is dat we in dertig jaar de transitie moeten maken naar duurzame energie. Dan is er geen plaats meer voor een fossiele brandstof als gas. 

Milieu en politiek 

Maar onze CO2-uitstoot is lang niet de enige reden om van het gas af te willen. Directe gevolgen voor het milieu – zoals bodemdaling -  zijn inmiddels goed zichtbaar in Groningen. Er is ook steeds minder gas te winnen. Daarnaast wil Nederland niet van het buitenland afhankelijk zijn voor gas. Niet alleen omdat dat politieke gevolgen kan hebben, maar ook omdat het transport van gas naar Nederland weer extra CO2-uitstoot en kosten oplevert. 
 

Aardgas heeft geen toekomst

Gas past eigenlijk niet meer in een modern land als Nederland. De ‘nieuwe’ economie is schoon en circulair. Vervuilen en de aarde schade toebrengen – dat wil niemand meer. Koken en verwarmen kan ook zonder gas. Er zijn verschillende opties. Groen gas, rest- of aardwarmte gebruiken via een warmtenet, zelf warmte opwekken met een warmtepomp, of natuurlijk duurzaam opgewekte elektriciteit gebruiken. HVC biedt veel alternatieven aan in je buurt. 
 

Minder aardgas doe je zó

Om de doelstelling van de overheid te halen, moeten ongeveer 200.000 huishoudens per jaar van het gas. Het is dus handig om je vast voor te bereiden op de overstap. Dit kun je nu al doen:
 

1. Isoleer meer

Het allerbelangrijkste straks is dat huizen goed geïsoleerd zijn, omdat de verwarmingscapaciteit van andere bronnen dan gas nu eenmaal lager is. Wie goed isoleert, kan nu al met 70 procent tot 80 procent minder warmte toe. Bijkomend voordeel: een goed geïsoleerd huis is behaaglijker en voordeliger in verwarming. Bekijk de isolatietips.

 

2. Vervang gasapparaten 

Heb je toch een nieuw gasfornuis, geiser of boiler nodig, kies dan meteen voor een elektrische variant. Een inductiekookplaat werkt op stroom en is zuinig, veilig en net zo snel regelbaar als gas. Ook water verwarmen kan elektrisch met een geiser of boiler op stroom – of zelfs op zonne-energie. Met infraroodschermen op plaatsen waar je veel bent, kan de verwarming een stuk lager. Bijkomend voordeel: de gasrekening gaat omlaag. Vergeet niet te checken of de apparaten het AA+-label hebben!
 

3. Plaats zonnepanelen  

Als je alvast zonnepanelen plaatst om energie op te wekken, wordt het straks nog voordeliger om gas te vervangen door elektriciteit. Bovendien kun je nu al rendement behalen – 14% is geen uitzondering. Dan verdien je ze dus terug in zeven jaar tijd. Ook huurders hebben soms de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen. Leuk: er bestaan apps waarmee je precies kunt zien wat je ‘verdient’ als de zon schijnt!
 
(Fotografie: John Gundlach)