Plastic in de media

Plastic en het verwerken van plastic is regelmatig onderwerp van gesprek in de media. Wij houden dit voor je bij en plaatsen deze artikelen op deze pagina. 

Artikelen

Veelgestelde vragen

Selecteer voor antwoord

Het heeft zeker zin om te scheiden! Bekijk de vlog – Waarom is plastic scheiden goed?

Jouw inspanning is dus zeer waardevol! In onze kunststofsorteerinstallatie sorteren we in 9 stromen. Deze stromen vormen de basis voor nieuwe producten. Ga dus vooral door met het scheiden. Zo kunnen we samen steeds meer grondstoffen behouden. Dat is beter voor het milieu. Onze kunststofsorteerinstallatie kan rond 95 procent nauwkeurig sorteren. Slechts het plastic waarop we niet sorteren en een enkele gemiste verpakking wordt verbrand. 

Als bij de inzameling van plastic, blik en drinkpakken teveel materiaal zit die er niet in thuis hoort, dan kan een hele vracht worden afgekeurd. Dat betekent dat het materiaal niet wordt hergebruikt, maar dat het met overig afval wordt verbrand. Grote plastic zeilen of folies en harde kunststoffen, zoals emmers en wasmanden kan onze kunststofsorteerinstallatie niet verwerken. Dit kan je inleveren op het afvalbrengstation. Zo blijven deze grondstoffen behouden. 

Selecteer voor antwoord

Het is nog niet mogelijk om alle typen gescheiden plastic verpakkingen te recyclen. De zwarte vleesschaaltjes zijn hier een voorbeeld van. Maar er wordt hard gewerkt aan een oplossing hiervoor. Je kunt het gewoon bij het plastic weggooien. De bakjes halen we er nu uit. Maar de bakjes zorgen niet voor afkeur, als ze bij de plastic verpakkingen zitten. 

Daarnaast willen we dat verpakkingen gemaakt worden die te recyclen zijn. Hierover is de afvalbranche met producenten en de overheid in gesprek. We verwachten dat steeds meer producenten gerecycled materiaal gaan gebruiken voor hun verpakkingen. 

Selecteer voor antwoord

Hiervoor is een handig ezelsbruggetje. Stel jezelf 3 vragen:

  • Is het een verpakking?
  • Is het leeg?
  • Komt het uit keuken of badkamer?

3x ja? Dan hoort het bij plastic, blik en drinkpakken!

Meer informatie

 

Selecteer voor antwoord

Filmpje

Bekijk de vlog over plastic: 3. Waar gaan mijn plastic verpakkingen heen?

De weg van het plastic

Nadat de plastic verpakkingen zijn ingezameld worden ze naar onze kunststofsorteerinstallatie in Heerenveen gebracht. Deze installatie sorteert het op de verschillende typen plastic. Wij maken er plastic balen van. Gespecialiseerde verwerkers halen deze balen op en verwerken het tot de nieuwe grondstof granulaat. Deze granulaten gaan vervolgens naar de volgende verwerker om er nieuwe producten van te maken. Dat zijn niet alleen meer de vuilniszakken en bermpaaltjes. Er zijn meer producten en verpakkingen die voor 100% uit gerecycled plastic bestaan, bijvoorbeeld de flacons van Seepje. Maar het kan ook zomaar zijn dat jouw boterkuipje of plastic flesje uiteindelijk terug komt in de kratten van Kornuit of een deurmat van Ikea.

Grote stukken plastic zeil, folies en harde kunststoffen, zoals emmers of tuinslangen breng je naar het afvalbrengstation. Alleen dan kunnen ze worden hergebruikt. We kunnen ze niet sorteren in onze installatie voor verpakkingen; de scheidingsmachine gaat ervan stuk. Als teveel materialen bij het plastic, blik en drinkpakken zitten die er niet in thuishoren, dan kan een vracht worden afgekeurd. Dat betekent dat het materiaal niet wordt hergebruikt en dat het met overig afval wordt verbrand.

Meer informatie

Selecteer voor antwoord


Er bestaat nu alleen een statiegeldsysteem voor grote PET-flessen. De overheid overweegt om dit uit te breiden naar kleine flesjes. Dit is echter maar een klein deel van de plastic verpakkingen. Voor de overige plastic verpakkingen is de huidige manier van plastic scheiden bedacht.

Selecteer voor antwoord

Dat begint bij het op de markt zetten van goede recyclebare verpakkingen. Producenten moeten bij het ontwerpen van verpakkingen hier rekening mee houden. Tegelijkertijd werken de recyclingsbedrijven aan oplossingen. 

Selecteer voor antwoord

De zwarte materialen worden – door hun kleur - in de installaties niet goed herkend door scheidingstechnieken. We experimenteren met nieuwe technieken, waardoor het mogelijk wordt om de zwarte materialen te herkennen. Dit zal op korte termijn mogelijk zijn.

Blijf deze materialen dus scheiden. Ze kunnen in de plasticbak.