Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Aansluiten

Nieuwe wijken zonder gasaansluiting bouwen is eenvoudig. Lastiger is bestaande wijken afkoppelen, want daar koken bewoners al op gas. Hoe makkelijk is het om op een warmtenet aangesloten te zijn? En hoe werkt een warmtenet? Nog een paar jaar en dan zijn ruim 15.000 woningen in de regio Alkmaar aangesloten op het warmtenet dat inmiddels ruim 30 kilometer lang is. Niet alleen nieuwbouw wordt aangesloten, maar ook bestaande bouw. Het warmtenet wordt gefaseerd aangelegd in Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk.

Wat is een warmtenet?
Het ondergrondse netwerk bestaat uit goed geïsoleerde leidingen waardoor warm water stroomt. Dat warme water, is afkomstig van de bio-energiecentrale in Alkmaar, wordt gebruikt om woningen, gebouwen en straks kassen in de directe omgeving te verwarmen.  Een warmtenet is het beste te vergelijken met een centrale verwarming, maar dan op het niveau van een stad of een wijk. Een grote gemeenschappelijke verwarmingsketel (de bio-energiecentrale als warmtebron) warmt water op dat via een ondergronds netwerk van warmteleidingen tot bij verschillende de woningen, aansluitingen, wordt gebracht. Een warmtewisselaar haalt vervolgens de warmte van het net om die over te zetten naar de leidingen binnen in de woning (radiatoren en het systeem voor de productie van sanitair warm water voor baden, douches enz.).

Welke wijken en gebouwen zijn er al aangesloten op het warmtenet?
Het tracé van het warmtenet wordt bepaald in overleg tussen gemeenten, woningcorporaties en HVC. Langs het tracé worden in elk geval nieuwbouwprojecten aangesloten. Daarnaast sluiten we bestaande bouw aan die gebruik maakt van een collectieve verwarmingsinstallatie. Denk aan complexen van woningcorporaties die gerenoveerd worden of waarvan de warmtebron aan vervanging toe is. Maar ook andere gebouwen met een collectief verwarmingssysteem kunnen worden aangesloten, zoals bedrijfspanden, gemeentelijke voorzieningen, scholen en andere instellingen. De volgende wijken en gebouwen zijn onder andere aangesloten:

- Uitenboschstraat Alkmaar
- Wijk Mayersloot Langedijk
- Wijk Westerdel Langedijk
- Wijk Huygenshoek (gedeeltelijk Heerhugowaard
- Wijk Zuydwijk Heerhugowaard
- Woningen Uitenboschstraat – Van Alckmaer voor Wonen
- Woningen Waalstraat, Maasstraat, Geulstraat
- Appartementencomplex De Zonkant
- Zorgcentrum De Nieuwpoort en 37 woningen

Gebouwen / bedrijven o.a. :
- Sport en recreatiecomplex Hoornse Vaart
- AFAS Stadion (AZ)
- Poppodium Victorie
- De Telefooncentrale
- Vegro BV
- Eriks Nederland
- Scholen: Brede School Alkmaar, Petrus Canisius College