Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Dit artikel is ouder dan twee jaar en bevat mogelijk onjuiste informatie.

Groene warmte op weg naar Alkmaarse binnenstad
Arjan ten Elshof  (directeur HVC), Sjakel van Wesemael (Sectormanager PWN) en Jan Nagengast (wethouder duurzaamheid, gemeente Alkmaar) bezegelen de mijlpaal door een sticker op de warmteleiding te plakken

Vandaag is er een nieuwe mijlpaal bereikt in de aanleg van het warmtenet Alkmaar. Door de waterweg Hoornsevaart te kruisen komt groene warmte voor bedrijven in de binnenstad binnen handbereik. Wethouder duurzaamheid Jan Nagengast (CDA) van de gemeente Alkmaar: “Voor Alkmaar is dit van grote betekenis. De stad wordt een stuk duurzamer, omdat we dankzij het warmtenet een forse CO2-reductie bereiken. Zo komen we een stap dichter bij de duurzaamheidsdoelstellingen die wij hebben gesteld in het duurzaamheidsprogramma 2016-2020.” 

Veel gebouwen aansluiten
Na het oversteken van de Hoornsevaart bereikt het warmtenet Overstad. “In dat deel van de stad ligt een groot potentieel aan grote gebouwen dat kan worden aangesloten op het warmtenet. We zijn in gesprek met bedrijven die er gebruik van kunnen maken. Eén daarvan is Poppodium Victorie dat voor warmte heeft gekozen”, legt Arjan ten Elshof, directeur HVC uit. De aansluiting van Poppodium Victorie is vanaf 2017 goed voor een CO2-reductie van 53 ton per jaar. En dit staat gelijk aan 14 auto’s die elk 25.000 km per jaar rijden.

Technisch hoogstandje
Voor de oversteek van het warmtenet naar Overstad is een deel van de Hoornsevaart afgezet met damwanden en vervolgens leeggepompt, om de leidingen onder het water te leggen. Een technisch hoogstandje omdat er veel kabels en leidingen liggen, zoals hoogspanning en riolering, waar omheen gewerkt moet worden. Tevens moet de waterkering (dijk) in tact blijven. De aanleg heeft impact op de leefomgeving van de direct omwonenden. Aannemer Visser & Smit Hanab (VolkerWessels) heeft jarenlange ervaring met het plaatsen van zinkers. Zij voeren de werkzaamheden zorgvuldig uit en proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken.


De werkzaamheden in de Hoornsevaart duren tot 26 april, met Koningsdag is de Hoornsevaart weer open voor vaarverkeer.

Samen Slimmer
De werkzaamheden voor de aanleg van het warmtenet worden gecombineerd met werkzaamheden van PWN voor de drinkwaterleveringszekerheid en de reconstructiewerkzaamheden in Overstad en de Rekerbuurt. Door werk-met-werk te combineren wordt de overlast zoveel mogelijk beperkt, bespaart dit kosten en worden de wegen maar een keer opengebroken. 


Van gas los
Op 8 maart jl. ondertekende de gemeente Alkmaar de Green Deal ‘aardgasloze wijken’. Alkmaar heeft een voortrekkersrol en wilt een aardgasloze (bestaande)wijk realiseren. De gemeente onderzoekt samen met HVC welke wijk en welke gebouwen aangesloten kunnen worden op het warmtenet. Het warmtenet aanleggen in nieuwbouw wijken heeft relatief weinig impact, maar de potentie zit niet alleen daar. Ook de bestaande wijken sluit HVC graag aan, zodat de restwarmte optimaal benut wordt en er zoveel mogelijk CO2-reductie wordt gerealiseerd.

 

Op de foto: Arjan ten Elshof  (directeur HVC), Sjakel van Wesemael (Sectormanager PWN) en Jan Nagengast (wethouder duurzaamheid, gemeente Alkmaar) bezegelen de mijlpaal door een sticker op de warmteleiding te plakken.