Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Actuele updates rond onze projecten

Dit artikel is ouder dan twee jaar en bevat mogelijk onjuiste informatie.

HVC en Boskalis Environmental bouwen unieke bodemaswasinstallatie

donderdag 14 januari 2016

HVC en Boskalis Environmental bouwen unieke bodemaswasinstallatie

HVC en Boskalis Environmental bouwen als eerste partijen ter wereld een grootschalige en volledig geïntegreerde bodemaswasinstallatie. Het unieke aan deze installatie is dat die bodemas van een afvalenergiecentrale dusdanig wast en opwerkt dat het vervolgens als vrij toepasbare bouwstof kan worden gebruikt. Vandaag gaf burgemeester Bruinooge het officiële startsein voor de bouw van de installatie op het terrein van de HVC-afvalenergiecentrale in Alkmaar. De installatie is naar verwachting in de zomer van 2016 operationeel.

Vervanger van zand
Bodemas is het restproduct van restafvalverbranding in een afvalenergiecentrale (AEC). HVC verwerkt die bodemas momenteel in zijn slakopwerkingsinstallatie. Met deze traditionele verwerkingsmethode moeten de AEC’s ervoor zorgen dat verontreinigende stoffen die nog in de bodemas zitten niet door regenwater kunnen uitspoelen. Dit gebeurt nu onder meer door deze af te dekken met folie. De nieuwe bodemwasinstallatie spoelt de schadelijke stoffen tijdens het wassen van de bodemas er al uit. De bouwstof die overblijft kan dus “vrij” - zonder isolerende voorzieningen of verdere bewerking - toegepast worden in bijvoorbeeld de wegenbouw als alternatief voor zand, maar ook in beton en asfalt. “Het wassen en verder opwerken van bodemas is een mooi voorbeeld van de circulaire economie. De ingewikkelde gebruiksaanwijzing van bodemas vervalt. Bodemas wordt voor het eerst een volwaardige vervanger van zand”, aldus Dion van Steensel, directeur HVC.

Nog veel goud in restafval
De nieuwe bodemaswasinstallatie beschikt ook over de techniek om meer waardevolle non-ferro metalen (koper, goud, lood, aluminium) uit het bodemas te winnen. In het huidige proces wint HVC circa 1,5% non-ferro uit het bodemas terug. Met het nieuwe proces wordt aanvullend non-ferro metaal teruggewonnen. Uit onderzoek blijkt dat er nog voor 27 miljoen aan goud in het restafval in Nederland zit.[1] “Bijkomend voordeel is dat ook edelmetalen worden teruggewonnen uit de zandfractie. Dit levert niet alleen extra inkomsten op maar ook belangrijke milieuwinst, omdat al deze gerecyclede metalen niet gewonnen hoeven te worden uit primaire ertsen”, aldus Haico Wevers, directeur Boskalis Environmental.

Green deal
HVC loopt met de installatie op schema met betrekking tot het nakomen van de milieu-afspraken die in 2012 tussen de overheid en de AEC-sector zijn gemaakt. In deze zogeheten Green Deal is afgesproken dat in 2017 de helft en in 2020 alle verwerkte bodemas vrij toepasbaar moet zijn. Daarnaast moet er een minimum aan metalen teruggewonnen worden en moet er minder dan 15% restmateriaal overblijven. In de nieuwe installatie wordt alle bodemas van HVC verwerkt tot vrij-toepasbare bouwstof, worden meer metalen teruggewonnen dan voorheen en blijft er minder dan 15% residu over. Daarmee geeft HVC ruimschoots invulling aan de afspraken met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

 

[1] Bron: CBS, 4 december 2015