Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Actuele updates rond onze projecten

Dit artikel is ouder dan twee jaar en bevat mogelijk onjuiste informatie.

HVC en HHSK stijgen tot grote hoogte

donderdag 17 maart 2016

HVC en HHSK stijgen tot grote hoogte

De eerste paal is letterlijk de grond in gegaan voor de windmolen op het terrein van awzi Kralingseveer. Met de windmolen leveren HVC en hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) een bijdrage aan de regionale en landelijke opgave voor productie van duurzame energie. In 2020 moet 14% van de energie in Nederland duurzaam zijn. De energie die de windmolen opwekt is jaarlijks goed voor 2.600 huishoudens. HHSK faciliteert de bouw van de windturbine door grond op het terrein van awzi Kralingseveer ter beschikking te stellen.

De molen heeft een levensduur van 20 jaar of langer en levert jaarlijks een CO2-reductie op van 5.050 ton, wat vergelijkbaar is met 1.350 auto’s die jaarlijks 25.000 km per jaar rijden. “De windmolen is een mooie samenwerking tussen HVC en aandeelhouder HHSK”, aldus Dion van Steensel (directeur HVC). “Hierdoor kunnen bedrijven in de directe omgeving schone energie afnemen. En we onderzoeken hoe burgers kunnen participeren in de windmolen”. Josien van Cappelle (Wethouder duurzaamheid, Capelle aan den IJssel) vult aan: “Het is een mooi initiatief, deze windmolen op het bedrijventerrein Rivium betekent een forse impuls voor het opwekken van duurzame energie in Capelle”.

Windenergie en locatie
HVC, grondstoffen- afval en energiebedrijf, richt zich naast hergebruik van afval op verduurzaming van energievoorzieningen. HVC realiseert en ontwikkelt projecten op het gebied van onder andere windenergie en zonne-energie en warmte. Het hoogheemraadschap is een van de aandeelhouders van HVC. HVC bouwt de windmolen op het terrein van de afvalwaterzuiveringsinstallatie (awzi) van HHSK, naast de A16, aan de voet van de Van Brienenoordbrug. Toon van der Klugt (Hoogheemraad HHSK): “Wij als waterschap worden in ons werk direct geconfronteerd met klimaatverandering. Voortschrijdende temperatuur- en zeespiegelstijging, droogte en extremere piekbuien hebben grote gevolgen voor onze taak om laag Nederland leefbaar en veilig te houden. We vinden het ons belang als waterschap werkelijk bij te dragen aan de realisering van duurzaamheid en faciliteren daarom initiatieven zoals de bouw van deze windturbine op ons terrein. Op deze locatie hebben wij zelf al een grote biogasinstallatie gebouwd waarmee wij uit ons afval al 75% van onze eigen energiebehoefte opwekken. Kralingseveer is daarmee inmiddels een hotspot van daadwerkelijke duurzaamheid ”.

Kijkje nemen
Voor geïnteresseerden wordt een bezoekersplaats ingericht waar men met eigen ogen kan zien hoe de bouw vordert. Naar verwachting gaat de windmolen oktober 2016 in productie.

Vergunning
De vergunning voor de windmolen is per 25 november 2015 door provincie Zuid-Holland verleend. De windmolen heeft een ashoogte van 99 meter. Er is gekozen voor deze locatie, zodat de windmolen zo goed als geen hinder veroorzaakt voor woningen in de (directe) omgeving. Een slagschaduw- en geluidsanalyse zijn uitgevoerd. De windmolen voldoet aan alle wettelijke richtlijnen.

Kijk voor meer informatie op www.HVCwindkralingseveer.nl.

Fotografie: Rogier Bos