Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Actuele updates rond onze projecten

Dit artikel is ouder dan twee jaar en bevat mogelijk onjuiste informatie.

HVC zoekt 3000 mensen om 100% afval te scheiden

vrijdag 29 januari 2016

HVC zoekt 3000 mensen om 100% afval te scheiden

100-100-100 is een project waarin in 29 gemeenten, 100 mensen, gedurende 100 dagen, 100% van hun afval scheiden. Samen met deze gemeenten gaat HVC in Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Friesland op zoek naar 100 deelnemers uit iedere gemeente. Zij gaan ervaren hoe makkelijk afval scheiden is en hoe je afval kunt voorkomen. Met dit initiatief wil HVC het scheiden van afval stimuleren. Door het scheiden van afval, blijven waardevolle materialen behouden. Deze materialen dienen als grondstof voor nieuwe producten.  Afval scheiden is daarmee een belangrijk onderdeel van de circulaire economie. Deelnemers kunnen zich aanmelden vóór 15 maart op www.100-100-100.nu.

Het grootste deel van de materialen in ons huishoudelijk afval kunnen we hergebruiken of recyclen. Sorteeranalyses laten zien dat 85% van het restafval herbruikbaar is. Zo zit er bijvoorbeeld nog 37% gft en 16% aan plastic verpakkingen en lege pakken in het restafval. Als dit goed wordt gescheiden, kunnen van deze materialen nieuwe producten worden gemaakt. Maar dat kan alleen als inwoners het afval thuis scheiden.We kunnen zelf ook onze hoeveelheid afval flink terugdringen. Bijvoorbeeld door bewust boodschappen te doen. In 100-100-100 ervaren de deelnemers hóe.

Lukt het ons om met zo’n 3000 huishoudens, 100 dagen, 100% afval te scheiden en veel minder restafval over te houden? Wij gaan het proberen! De zoektocht naar de  deelnemers is begonnen. Iedereen kan meedoen. Van jong tot oud. Van single tot samenwonend. Met of zonder kinderen. Deelnemers staan er zeker niet alleen voor: samen gaan ze tegelijkertijd (van 1 april tot 9 juli 2016) de uitdaging aan. 100-100-100.nu is het online platform, waarop dagelijks nieuwe tips, filmpjes en eenvoudige opdrachten staan. Deelnemers kunnen er hun resultaten delen en elkaar motiveren.

Afval scheiden. Samen halen we eruit wat erin zit.
HVC zet zich samen met gemeenten in om zoveel mogelijk waardevolle grondstoffen uit afval te behouden. Er wordt per gemeente gekeken naar de optimale manier van afval scheiden; hoe maken we het inwoners zo makkelijk mogelijk om hun afval apart te houden? En wat kunnen inwoners zelf doen? Want inwoners spelen een hoofdrol bij het scheiden van afval.
Met 100-100-100 komt HVC echt bij de mensen ‘thuis’ en kunnen mensen daadwerkelijk ervaren hoe makkelijk het is om afval te scheiden. Het is een kwestie van doen. Als meer en meer inwoners hun afval nog beter scheiden, blijven meer waardevolle materialen behouden voor hergebruik en recycling. Zo vormt afval de basis voor nieuwe producten. Eerdere ervaringen met 100-100-100 hebben laten zien dat het een sport wordt om zo min mogelijk restafval over te houden. Samen halen we eruit wat erin zit.

Welke gemeenten doen mee
100-100-100.nu is geïnspireerd op een initiatief van Rova en de NVRD. HVC zet het initiatief door met 29 gemeenten: Alblasserdam, Alkmaar, Bergen, Beverwijk, Castricum, Den Helder, Dordrecht, Drechterland, Dronten, Enkhuizen, Heemskerk, Heiloo, Hollands Kroon, Hoorn, Langedijk, Lelystad, Medemblik, Noordoostpolder, Opmeer, Papendrecht, Schagen, Smallingerland, Stede Broec, Texel, Velsen, Wormerland, Zaanstad, Zeewolde en Zwijndrecht. Woon je in één van deze gemeenten? Geef je dan snel op voor 15 maart via www.100-100-100.nu. Klik hier voor de promo.