Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Actuele updates rond onze projecten

Dit artikel is ouder dan twee jaar en bevat mogelijk onjuiste informatie.

Samenwerking HVC en Chemours levert forse verduurzaming Dordrecht op

donderdag 11 februari 2016

Samenwerking HVC en Chemours levert forse verduurzaming Dordrecht op

Chemours en HVC zetten een nieuwe stap in de samenwerking, die een bijdrage levert aan de verdere verduurzaming van de stad Dordrecht. HVC gaat 400kton stoom per jaar leveren aan buurman Chemours. Sinds 2013 levert HVC 240kton stoom per jaar aan Chemours, nu wordt de hoeveelheid geleverde stoom verdubbeld. Met de hoeveelheid stoom die Chemours verbruikt voor hun productieprocessen, kunnen 33.000 huishoudens verwarmd worden. Dit levert een CO2 reductie op van 63.000 ton op jaarbasis, wat vergelijkbaar is met de uitstoot van zo’n 19.00 middenklasse auto’s. Reden voor deze uitbreiding is dat Chemours haar gasturbine wenst te vervangen door een duurzamer en milieuvriendelijker alternatief, namelijk HVC stoom.

Betrouwbaar
De installatie van HVC wordt aangepast en bij Chemours komen twee stoomboilers. Deze dienen als back-up voor de stoom die HVC levert. “Hierdoor hebben we ook een back-up voor het warmtenet in Dordrecht. Dit is goed voor de betrouwbaarheid van het warmtenet. En het energetisch rendement wordt verhoogd doordat we nu een dubbele hoeveelheid aan stoom kunnen leveren”, aldus Wim van Lieshout, algemeen directeur HVC. Erik Meijer, Site leader Chemours vult aan “Onze eigen gasturbine wordt nu overbodig, waardoor we geen gas meer hoeven te verbranden. Dit bespaart fossiele brandstoffen en verlaagt onze CO2-uitstoot aanzienlijk.”

Duurzaam
De gemeente Dordrecht wil in 2050 energieneutraal zijn. In 2020 moet 20% van onze energie duurzaam opgewekt worden. Wethouder Rik van der Linden (Duurzaamheid) is enthousiast over de samenwerking tussen Chemours en HVC. “Deze stoomlevering van HVC aan Chemours is uniek en maakt Dordrecht flink duurzamer. Hiermee zetten we weer een goede stap op weg naar een energieneutraal Eiland van Dordrecht in 2050.”

Hergebruik warmte in vorm van stoom
Warmte van HVC wordt omgezet in stoom voor de productieprocessen van Chemours. Bij de verbranding van restafval komt veel warmte, in de vorm van stoom, vrij. Deze stoom is niet direct te gebruiken in de productieprocessen van Chemours. Daarom is in 2013 een “stoom-stoom warmtewisselaar” in het systeem gebouwd. Deze warmtewisselaar zorgt ervoor dat de stoom van HVC geschikt wordt gemaakt voor de stoom die Chemours kan gebruiken in het productieproces. Via de leidingen die sinds 2013 tussen HVC en Chemours liggen, gaat de stoom van HVC naar Chemours toe. Om de 400kton stoom per jaar te kunnen leveren moet er een aanpassing worden gedaan in de installatie van HVC. Deze is naar verwachting eind 2016 gereed.