Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Warme kas dankzij warmtenet

Als kind is hij ‘opgegroeid’ tussen de paprika’s. Marcel Numan is als teler van paprika van jongs af aan al betrokken bij het familiebedrijf. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een bedrijf met 11 hectare kas. Eind 2018 wordt de kwekerij aangesloten op het warmtenet van HVC daarmee worden rode paprika’s voortaan groen geteeld. Numan vertelt hoe zijn paprika’s perfect groen gekweekt worden.

Groei paprika’s
De temperatuur in de kas, het licht en de toevoeging van CO₂ zijn van belang bij het telen van paprika’s. Planten gebruiken zonlicht om voedingsstoffen en energie te produceren voor zichzelf, ook wel fotosynthese genoemd. Het inregelen van een juiste fotosynthese zorgt voor veel groei en productie. Het duurt  ongeveer 6,5 week en dan is een rode paprika volgroeid en klaar voor de verkoop.

De temperatuur in de kas is overdag gemiddeld 20,5 graden Celsius, s ’nachts 17,5 graden. Als het mooi weer is dan kunnen we eenvoudiger de temperatuur op laten lopen, is er veel licht dan groeit de plant veel beter. Het verduurzamen van de warmte in de kas is dan ook aanzienlijk. De aansluiting van de twee locaties van Paprikakwekerij NH Numan Paprika levert een verduurzaming op, die jaarlijks gelijk staat aan de plaatsing van 60.000 zonnepanelen op het dak.

Kostprijs
Het is voor mijn bedrijf belangrijk om gebruik te gaan maken van duurzame warmte en te kunnen telen tegen een redelijke kostprijs. Met de aansluiting op het warmtenet wordt dat gerealiseerd. Duurzaam telen wordt erg belangrijk, dat is naast de kostprijs mijn tweede drijfveer. Ook vraagt de consument steeds vaker naar duurzaam geteelde producten.

Alternatief voor aardgas
We hebben met de aansluiting op het warmtenet een alternatief voor aardgas en dat maakt onze bedrijfsvoering toekomstbestendig. We maken nu nog gebruik van een warmtekrachtkoppelingsinstallatie voor de CO₂-toevoer. Het komende jaar gaan we met het Alton gebied opties bekijken om ook daarin verduurzaming te bereiken.