Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Zwemwater met een groen tintje, hoe zit dat?

Aan het water in zwembad Hoornse Vaart is niets te zien. Toch heeft het een groen tintje; het water in het zwembad en voor de douches wordt verwarmd door het warmtenet van HVC. Ook alle andere faciliteiten van het sportcomplex krijgen deze duurzame warmte geleverd. 

Hoe wordt het zwemwater nu verwarmd? 
Alex Brondsema, beheerder van het warmtenet in Regio Alkmaar legt dit uit. “Het warmtenet is een ondergronds leidingenstelsel dat zorgt voor warm water uit de kraan en dat woningen en bedrijven verwarmd. Bij het zwembad hebben we een zogenaamde warmte- overdrachtset geplaatst. HVC verwarmt, via een warmtewisselaar in het warmteoverdrachtsstation, het water van de installaties van sportcomplex Hoornse Vaart. Zij gebruiken warmte voor het verwarmen van het zwembadwater, douchewater en verwarming."

Dagelijkse controle zorgt voor betrouwbaarheid
Voor mij is het belangrijk dat de klant tevreden is. Betrouwbaarheid van de warmte is belangrijk hiervoor”, aldus Alex Brondsema. “Elke dag wordt de set gecontroleerd. De tempratuur, de druk en de hoeveelheid water houden we in de gaten. De trend van deze onderdelen wordt gemonitord”. Hiernaast gaat Alex elke drie weken langs bij het Sportcomplex om te kijken of de warmte-overdrachtset nog onderhoud nodig heeft. "Dit is naast de controle van de cijfers een visuele check en zo zorgen we dat we betrouwbare levering van warmte hebben." 

400.000 zwemmers genieten van duurzaam water
Het warmtenet is belangrijk voor de verdere verduurzaming van de regio Alkmaar. Door de aansluiting op het warmtenet draagt het sportcomplex per jaar net zoveel bij aan het terugdringen van CO2-uitstoot als ongeveer 6.500 zonnepanelen. Dat staat gelijk aan 5,5 miljoen niet gereden autokilometers. Jaarlijks kunnen nu zo'n 400.000 zwemmers genieten van zwem- en douchewater dat duurzaam verwarmd wordt. 

 

--> Terug naar de pagina over het HVC warmtenet