Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

'Draait mijn windmolen daar?’

Als het waait doen wij goede zaken voor jou. Onze windturbines op land en op zee leveren aan een groot aantal huishoudens groene stroom. In 2010 kochten we onze eerste molen op land in Middelharnis, een ‘oudje’ maar zelfs hiermee voorzien we 325 huishoudens van windenergie. Inmiddels heeft HVC zes windmolens op land en een aandeel van 10% in windpark Gemini op zee. Hiermee leveren we aan 8.500 huishoudens windenergie. Dat is goed nieuws want onze fossiele brandstoffen raken op. De maatschappij vraagt om verduurzaming van de leefomgeving. Wij nemen onze verantwoordelijkheid daarin en proberen, waar het kan, zo veel mogelijk initiatieven op te pakken om een steentje bij te dragen. 

Elke windmolen die we bouwen draagt bij aan de productie van duurzame energie én houdt rekening met de omgeving

Piet Rozendaal, projectmanager Lokale Duurzame Energie van HVC

Land en zee

Nederland is klein, veel van onze landoppervlakte is bebouwd waardoor de mogelijkheid voor het ontwikkelen van meer windmolens beperkt is. Daar waar we een kans zien gaan we zorgvuldig te werk door eerst goed onderzoek te doen. Hoe kijken de mensen die er wonen, werken en recreëren tegen de windmolen aan? Wat zijn de voors en tegens? Op zee is meer ruimte. Windpark Gemini staat immers zo’n 85 kilometer uit de kust, daar heeft niemand last van. En op zee heb je nog een voordeel, het waait er harder en de wind is constanter. Een hogere energieopbrengst dus.

Eigen molen

De groei in het aantal windmolens zien we dan ook meer op zee dan op land. Maar dat betekent niet dat we op land niets meer kunnen. Integendeel: een duurzamere leefomgeving is goed voor ons allemaal. Daar waar het om creëren van windenergie gaat worden meer en meer krachten gebundeld. We zien een ontwikkeling waarin burgers gezamenlijk het initiatief nemen om een windmolen te ontwikkelen en financieren. Naast een goed financieel rendement, lever je zelf ook nog een bijdrage aan een duurzame leefomgeving. 

Slim investeren

Daarnaast kun jij bij HVC regelmatig investeren in participatieprojecten via HVC WindVermogen. Hiermee koop je een aandeel in een bestaande windmolen. Met een kleine investering help je je omgeving én Nederland te verduurzamen. En het levert je nog geld op ook. HVC realiseerde al diverse windprojecten, waaronder windturbines in Alkmaar, Burgerveen, Middelharnis en Kralingseveer. De kracht van deze projecten is de samenwerking met aandeelhoudende gemeenten en waterschappen.

Je ‘eigen’ windmolen, met je eigen opgewekte stroom, dat is toch een heel aantrekkelijke gedachte. Dan kan het maar zo gebeuren dat je op een dag langs de windmolen rijdt en denkt ‘kijk, dat is mijn windmolen die daar draait!’