Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Verheug je je op een luie strandvakantie of ga je juist sportief wandelen in de Alpen? Vertrek je een paar weken naar Amerika voor een roadtrip of heb je juist een citytrip gepland? Hoe dan ook, wanneer je op vakantie gaat is het fijn om te weten hoe je je huis energiezuinig kunt achterlaten. 
 
We weten het inmiddels allemaal wel: door slimmer en efficiënter te verwarmen, verbruik je minder energie. En als je bijvoorbeeld gloei- en halogeenlampen vervangt door ledlampen, bespaar je veel stroom. Er zijn veel mogelijkheden om je huis energiezuinig te maken, ook als je op vakantie gaat. Dat is beter voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee! Wij geven je een paar handige tips, zodat je zorgeloos kunt genieten!
 
• Je huis verwarmen terwijl je op het strand ligt, is niet echt verstandig. Zet voordat je vertrekt de thermostaat op 15 graden; 
• Maak je koelkast/vriezer leeg als je lang weggaat, dan kun je deze uitzetten. Laat  wel de deur open, zodat er geen schimmels ontstaan.
• Controleer of de waterkranen in je huis en in de tuin niet lekken; 
• Doe alle waterkranen goed dicht. En vergeet je wasmachine, vaatwasser en toilet niet!
• Check of alle deuren en ramen dicht en op slot zijn;
• Wil je dat je lampen af en toe aan gaan om inbrekers af te schrikken? Gebruik een timer!


Stand-by

Het is niet bij iedereen bekend, maar sommige apparaten gebruiken energie terwijl ze op stand-by of 'uit' staan en de stekker nog in het stopcontact zit. Dit noemt men sluipverbruik. Sommige apparaten functioneren niet zonder stand-by stand, zoals de cv-ketel en de elektronische deurbel, maar over het algemeen kun je sluipverbruik gemakkelijk voorkomen. 
 
Per jaar is een huishouden hiermee gemiddeld wel 450 kWh extra kwijt. Dat is jaarlijks zo’n 90 euro. Televisies, computers, transformatoren en (andere) apparaten met veel elektronica gebruiken nog steeds stroom wanneer ze uit staan. 
Trek dus voordat je vertrekt zoveel mogelijk stekkers uit het stopcontact. Dat is energiezuinig en zo weet je ook zeker dat er niks mis kan gaan. Het is bovendien vaak een kleine moeite. Vergeet hierbij je opladers niet! 


Oplossingen

Soms is het echter moeilijk om een apparaat helemaal uit te zetten of de stekker uit het stopcontact te halen. Een bespaarstekker tussen het apparaat en het stopcontact is dan een goede oplossing. Op die manier wordt de stand-by stand volledig uitgeschakeld. 
 
Heb je meerdere apparaten bij elkaar staan, zoals een computer met randapparatuur? Dan kun je de stekkers ook in een contactdoos stoppen met een aan/uit-schakelaar. Schakel de stekkerdoos uit na gebruik.

HVC wenst je een fijne vakantie!