Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Uw gft komt als groen gas weer bij u terug

In onze vergistingsinstallaties in Middenmeer en Zwolle maken we zelf groen gas uit groente-, fruit- , tuinafval (gft) en etensresten. Omdat dit gas wordt gemaakt uit afval uit de groene bak, kan het niet opraken. Anders gezegd: het is hernieuwbaar. Een ander voordeel van groen gas is dat het schoon is. En dat helpt het milieu.

Jaarlijks maken we nu al meer dan 4 miljoen m³ groen gas in onze vergistingsfabrieken in Middenmeer en Zwolle. Dit gas leveren we aan het openbare gasnet waar het vermengd wordt met aardgas. In Nederland wordt groen gas nog niet op grote schaal aangeboden omdat het schaars is (het aandeel in Nederland is circa 0,2% van de totale gasvoorziening) en relatief duur. Wij onderzoeken nu of we ons groene gas uit Middenmeer wel direct kunnen leveren aan u via HVC Kringloopenergie. We laten hierover binnenkort meer weten!

125.000 ton gft-afval

Jaarlijks wordt 125.000 ton gft-afval verwerkt in onze vergistingsinstallaties met als resultaat groen gas en compost.

Ruim 4 miljoen

Jaarlijks wordt in Zwolle en Middenmeer meer dan 4 miljoen kubieke meter groen gas.

3.250 huishoudens groen gas

Uw gft-afval komt als groen gas terug. Het geproduceerde groen gas is goed voor verbruik van 3250 huishoudens

Onderzoek

We onderzoeken hoe we groen gas direct kunnen leveren via KringloopEnergie.

In 3 weken

Bij vergisten wordt het gft-afval in onze vergistingsinstallaties in drie weken door bacteriën gedeeltelijk afgebroken. Hierbij wordt biogas gevormd, dit wordt groen gas, gas waar huizen mee worden verwarmd en waar auto's op kunnen rijden. De  gft-resten die achterblijven in de vergister, nadat het biogas eruit is, wordt omgezet in compost.

Resultaat
Een gemiddeld huishouden heeft 160 kilo gft-afval per jaar. De helft hiervan wordt gescheiden. Dat is zonde, er belandt dus nog 80 kilo in het restafval, wat niet kan worden verwerkt tot groen gas en compost. Van iedere volle groene bak van 140 liter wordt voldoende groen gas opgewekt om 21 dagen lang mee te koken of bijna een dag het huis te verwarmen. Daarnaast staat 1 volle groene bak ook gelijk aan 15 tot 20 kilo compost. Het verwerken van gft en etensresten tot groen gas en compost een heel mooi voorbeeld van de cirkel rondmaken.