Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Windmolen Kralingseveer

Net over de grens met Capelle aan den IJssel, aan de overzijde van de A16, draait een windmolen die bijna 150 meter hoog is: windmolen Kralingseveer De turbine levert 3 Megawatt aan elektriciteit en bespaart ruim 5.000 ton CO2.

Samenwerking tussen HVC en HHSK

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) biedt ruimte op afvalwaterzuivering Kralingseveer in Capelle aan den IJssel voor een windturbine van HVC. In ons werk ondervinden wij dagelijks de gevolgen van klimaatverandering; HHSK ziet het als hun taak om als waterschap om een bijdrage te leveren aan duurzaamheid door enerzijds het beperken van de energiebehoefte en het benutten van hun eigen productieproces om duurzame energie op te wekken, anderzijds door producenten van duurzame energie, zoals HVC, de mogelijkheid te bieden om op onze locaties duurzame elektriciteit op te wekken. De locatie is door gemeente Capelle aan den IJssel opgenomen in convenant ’Realisatie windenergie stadsregio Rotterdam’. Met de windmolen wordt de ‘groene’ uitstraling van het bedrijventerrein Rivium versterkt.    

Productiecapaciteit

3 MW.

Aantal

Jaarlijks worden 2.600 huishoudens voorzien van energie.

CO2-reductie

De totale reductie is gelijk aan de CO2-uitstoot van 1.350 personenauto's die elk 25.000 km per jaar rijden.

Ashoogte

99 meter hoog.

Duurzaamheid en kijkje nemen

Duurzaamheid In 2020 moet 14% van de energie in Nederland duurzaam zijn. Met de bouw van de windmolen levert HVC een bijdrage aan de regionale opgave voor productie van duurzame energie. De verwachte productie is 8.1 ton kWh per jaar hiermee kunnen 2.600 huishoudens per jaar worden voorzien van elektriciteit. Dit levert een reductie van 5.050 ton CO2-uitstoot per jaar op. De molen heeft een levensduur van 20 jaar of langer.  De windmolen aan de voet van de Van Brienenoordbrug is 99 meter hoog, een imposant gezicht. Reden te meer om de windmolen open te stellen voor de omwonenden en andere geïnteresseerden om iedereen een kijkje te bieden. In totaal heeft gedurende deze week HVC 400 bezoekers ontvangen. 

Wij als waterschap worden in ons werk direct geconfronteerd met klimaatverandering.We vinden het ons belang als waterschap werkelijk bij te dragen aan de realisering van duurzaamheid en faciliteren daarom initiatieven zoals de bouw van deze windturbine op ons terrein.

Toon van der Klugt, bestuurder hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Laatste update

Windmolen Kralingseveer met druk op de knop geopend

dinsdag 08 november 2016

Windmolen Kralingseveer in Capelle aan den IJssel is 7 november officieel in gebruik genomen. HVC bouwde de windmolen op het afvalwaterzuiveringsterrein van hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. De windmolen is bijna 150 meter hoog en heeft een vermogen van 3 MW per jaar waarmee 2...