Vader en dochter gooien luiers in de restafvalbak

Luiers horen in het restafval

Vanaf 1 januari 2022 horen luiers en incontinentiemateriaal bij het restafval in gemeente Lelystad. Veel inwoners gooien luiers nu bij het gft en etensresten. Dat moet veranderen. Van gft en etensresten wordt compost gemaakt, dat gebruikt wordt in akkerbouw en fruitteelt. Gft en etensresten waar ook luiers met ontlasting (soms met resten van medicijnen) tussen zit, is ongeschikt hiervoor.

Woensdag 22 december 2021

Basis voor compost

Gft en etensresten zijn de basis voor een nieuw product: compost. Een grondstof waarmee agrariërs de grond op hun akkers verbeteren. Door compost toe te voegen aan de aarde verbetert de bodemstructuur, kan de grond goed regenwater opnemen en verbetert de plantengroei. 

Luiers bestaan uit plastic en absorberende korrels. Daar is geen compost van te maken. Het zorgt voor vervuiling van het gft en etensresten. Luiers en incontinentiemateriaal horen daarom thuis in het restafval.

Hoge kwaliteitseisen compost

Er worden steeds hogere eisen gesteld aan het compost dat gemaakt wordt van gft en etensresten. Agrariërs die voedsel verbouwen nemen geen compost af met vervuiling zoals plastic, glas en resten van luiers. Daarom zijn er steeds strengere regels. Luiers en incontinentiemateriaal mogen niet bij het gft en etensresten en horen bij het restafval. 

Schoon compost

HVC vindt het belangrijk om goede compost te maken, want dit komt weer op het land van de boeren terecht. In de installaties doen we er daarom alles aan om verkeerde materialen uit het gft-afval te halen voordat we er compost van maken. Dat doen we door het ingezamelde gft-afval los te schudden en meerdere keren te zeven. Toch blijven er soms kleine stukjes vervuiling achter. We hebben de hulp van inwoners daarom nodig. Zorg ervoor dat in de gft-bak alléén afval zit wat er in hoort. Dan kunnen wij er schone compost van blijven maken. Want wat er aan de voorkant niet in gaat hoeven we er aan de achterkant ook niet uit te halen.