Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Afval scheiden op basisscholen

woensdag 08 maart 2017

Afval scheiden op basisscholen

Met het project ‘Afval scheiden en zwerfafval opruimen’ van HVC kunnen basisscholen met veel educatiemateriaal aan de slag. Iedereen die meedoet is automatisch deelnemer aan de pilot Schoon Belonen. Al 17 van de 25 gemeenten bij wie HVC afval inzamelt hebben interesse in het nieuwe project ‘Afval scheiden en zwerfafval opruimen’. Vier gemeenten met zeven basisscholen zijn er al mee aan de slag.

Schoon Belonen
Basisscholen die meedoen aan het project scheiden afval in de klas en houden hun omgeving schoon in een straal van 50 meter. HVC zorgt voor de bakjes om afval in de klas te scheiden en materiaal om het zwerfafval (ook gescheiden) op te ruimen. Conceptontwikkelaar Laura Heese-Smit: “Iedere school die zich opgeeft voor ons project is automatisch deelnemer aan de pilot Schoon Belonen. De doelstelling van de pilot sluit mooi aan bij wat we met ons project willen bereiken.”  

Kick-off-chauffeurs
Als kick-off voor het project krijgt iedere school een introductie-ochtend met twee chauffeurs en hun vuilniswagen. Heese-Smit: “Ze laten op een leuke manier zien hoe je afval goed scheidt en geven handige tips.” Verder kunnen de deelnemende scholen gebruik maken van het educatiepakket Watt ’n Zooi van HVC. Met een online platform waar je nuttige informatie over afval(scheiding) vindt en filmpjes kunt zien. Ook kun je als school een afvalenergiecentrale of een afvalbrengstation bezoeken. 

Alles goed geregeld
Een gemeente die aan het project meedoet tekent een deelnemersovereenkomst en past de afvalstoffenverordening aan. Basisscholen zijn zo uitgezonderd van de regel dat bedrijven geen afval mogen aanbieden aan HVC. Het bedrijf neemt het afval daarna mee tijdens de huishoudelijke routes. “Zo is alles goed geregeld”, aldus Heese-Smit. Ze hoopt ook dat de stroom plastic, blik en pak ook na 2017 wordt vergoed. “Dan kunnen we op deze manier afval scheiden bij de jeugd blijven promoten.”
Bron: nieuwsbrief Nederland Schoon