Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Duurzaam warmtenet Liermolen, Westland komt eraan
Warmteleveringscontracten getekend tussen gebiedsontwikkelaar BPD en HVC
 
Midden in het Westland, in het dorp De Lier wordt een groene woonomgeving toch net iets groener gemaakt. De realisatie van een duurzaam warmtenet in de Liermolen is weer een stap dichterbij met de ondertekening van de warmteleveringscontracten tussen gebiedsontwikkelaar BPD (Bouwfonds Property Development) en HVC. Maar liefst 345 nieuwbouwwoningen worden aangesloten op duurzame warmte van HVC.

Beide partijen gaan samen een collectief warmtenet in Liermolen realiseren. De warmteleveringscontracten komen voort uit een eerdere intentie om nieuwbouwwoningen in het Westland te voorzien van duurzame warmte. Het aansluiten van Liermolen op het warmtenet van HVC betekent concrete verduurzaming. Op termijn kan het warmtenet als warmtecluster onderdeel worden van een gebiedsdekkend regionaal Warmtesysteem Westland.

Aardgasvrij
Leo van de Leur, locatiemanager bij BPD: “Wij geloven in duurzame warmte als alternatief voor de verwarming op aardgas. En zien kansen om nieuwe wijken in het Westland te koppelen aan duurzame en betaalbare energievoorzieningen voor de lange termijn. Zo zijn de nieuwbouwwoningen nu al klaar voor het aardgasvrije tijdperk. Dit past bij de ontwikkelings- en innovatieagenda uit het Klimaatakkoord. Met de keuze de woningen in Liermolen aan te sluiten op het warmtenet komt een aardgasloze verwarmingsoplossing ook voor de bestaande woningen letterlijk dichterbij.”
Wethouder Snijders van de gemeente Westland benadrukt het toekomstperspectief: “Nieuwbouwwoningen die worden aangesloten op een warmtenet zijn een mooie stap in de verduurzaming van Westland. De glastuinbouw heeft deze ontwikkeling in gang gezet en het is mooi dat we ook de koppeling met woningen kunnen maken. Uiteindelijk hopen we alles te combineren in een groter warmtenet, zodat we zowel woningen als tuinbouw duurzamer kunnen maken.”
 
Warmtenet Liermolen
Circa 345 nieuwbouwwoningen en appartementen in Liermolen (Molensloot de Lier) worden aangesloten op het warmtenet. De eerste fase woningen worden volgens planning medio 2020 gebouwd. Een warmtenet wordt gefaseerd aangelegd waarbij eerst een aansluiting op een tijdelijke warmtecentrale wordt gerealiseerd en wordt toegewerkt naar het aansluiten op een duurzame warmtebron. De beoogde bron voor het warmtenet is aardwarmte. Deze duurzame warmte wordt lokaal gewonnen. Heet water wordt opgepompt uit diepere grondlagen. Dit gebeurt zo’n twee tot drie kilometer onder de grond. Na gebruik komt het afgekoelde water weer terug de aarde in, zodat het weer kan worden verwarmd.

Stap voor stap
We streven in Nederland naar een aardgasvrije toekomst. Aardgas draagt als fossiele brandstof bij aan de klimaatverandering. Voor een klimaatneutraal Nederland gaan we stap voor stap over op nieuwe manieren van verwarmen, douchen en koken. Initiatieven in het Westland, zoals de ontwikkeling van het warmtenet in de Liermolen, dragen hier aan bij.