Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Dit artikel is ouder dan twee jaar en bevat mogelijk onjuiste informatie.

In een ideale wereld....

donderdag 01 september 2016

In een ideale wereld....

In een ideale wereld bestaat er helemaal geen grof restafval meer, alles kan worden hergebruikt. Afvalbrengstations zijn ontmoetingsplaatsen geworden waarbij bezoekers hun kapotte producten laten repareren. Oude producten omruilen voor goed werkende gebruikte producten. Benodigde producten kunnen vinden in een kringloopwinkel. En dat wat echt niet meer kan worden gemaakt, wordt dan gescheiden, zodat de grondstoffen worden hergebruikt.

De ideale wereld van Charles Barnhoorn, adviseur handel en contracten. Wat hij de hele dag doet? Samen met de  collega’s van het afvalbrengstation en de verwerkers kijken hoe een bepaald product zo optimaal mogelijk kan worden hergebruikt. Neem bijvoorbeeld een bank. Hier zit vaak een houten frame in, metaal, textiel. Dit kan allemaal weer worden hergebruikt. Denk aan een speelgoed tractor van een kind. Voornamelijk plastic, maar ook metaal. Door het juist te scheiden kunnen beide stoffen weer worden ingezet voor nieuwe producten.

Van verbranden naar hergebruik
Al 30 jaar werkt Charles in de afvalbranche en heeft hij vele mooie technologieën mogen zien ontstaan. Van veelal het dumpen van afval naar het scheiden van afval. Waar vroeger het piepschuim en de matrassen nog werden verbrand, zijn dit nu aparte afvalstromen geworden. Nu kunnen we van piepschuim weer nieuw piepschuim maken en halen we matrassen helemaal uit elkaar. Zo dienen ze weer als grondstof voor nieuwe producten.

Briljant
Eén van zijn hoogtepunten? “Dat je van watergedragen verf weer nieuw verf kan maken. Ik heb het zelf getest. En echt; witter dan wit en goed dekkend. Je merkt helemaal niet dat het is gerecycled! En wat dacht je dan van frituurvet? Dat we daar weer op kunnen autorijden vind ik echt geweldig. Als je ziet waar we vandaan komen en hoe indrukwekkend de sorteertechnologie nu is om het afval te scheiden. Dat drijft me elke dag weer om samen met de verwerkers op zoek te gaan naar een juist verwerkingsproces.  Als we dit al kunnen? Kun je nagaan hoe briljant het in de nabije toekomst wordt.”

34 afvalstromen
Dat is ook graag waar Charles zijn verloren uren mee vult, het nadenken of er nog afvalsoorten zijn die nog apart kunnen worden ingezameld. Sinds 2013 is er in Nederland een besluit waarbij elk afvalbrengstation minimaal 18 verschillende afvalstromen moet aanbieden. Hierdoor onderscheidt  HVC inmiddels al 34 afvalsoorten, die door diverse partijen verwerkt, hergebruikt of gerecycled worden . Maar je weet nooit wat daar in de toekomst nog bij komt.
 
Te snel gekocht
Wel vindt Charles dat er tegenwoordig te snel nieuw wordt gekocht. Hij ziet bijna nieuwe tv-schermen zo het afval ingaan. Hoe hij dit zelf oplost? “Ik heb een schuur met spullen waarvan ik zeker weet dat ik mijn nabije omgeving er nog blij mee kan maken. Dat ik erop uit ben gekeken, betekent niet dat het product ook meteen afval is. Eén keer per jaar kijk ik wat er weg kan en dan breng ik het naar de kringloop. En elk jaar merk ik weer dat de meeste producten al weggegeven zijn aan een blije buur, vriend of familielid.’ Dat is ook wat Charles graag mensen op het hart drukt; gooi niet zomaar weg, maar maak je omgeving of de kringloop blij met jouw spullen. Want voor alles wat opnieuw wordt gebruikt, hoeft geen nieuw product te worden gemaakt.