Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Dit artikel is ouder dan twee jaar en bevat mogelijk onjuiste informatie.

Is er leven na de textielbak?

vrijdag 02 september 2016

Is er leven na de textielbak?

Onze oude theedoeken, al dan niet versleten kleding, schoenen en hoofddeksels… ze mogen allemaal in de textielbak. Wat gebeurt er eigenlijk met al dat textiel? Krijgt die nog prima trui een nieuw leven? Hoeveel komt er nou wekelijk binnen bij een textielverwerker? Zitten er ook wel eens gekke dingen tussen al dat textiel? We nemen een kijkje achter de schermen bij textielverwerker Wieland Textiel en praten met dhr. Hans Bon.

Hoe worden de verschillende textielsoorten door jullie van elkaar gescheiden?
De helft van wat er in de textiel bak zit, gaat als tweedehandskleding naar het buitenland. . Van wat er over blijft wordt 50% gebruikt voor recycling. Dat wordt verwerkt tot garen, dekens, vulling of  poetslappen. Natuurlijk wordt het materiaal dat niet in de textiel bak thuis hoort er eerst uit gehaald. Zo worden plastic en papieren tasjes waar de kleding in zit gesorteerd en gerecycled. Het sorteren van textiel is allemaal mensenwerk. Wij verwerken wel 200.000 kilo textiel per week. Dat zijn vier stuks kleding per kilo: 800.000 stuks per week, waarvan de helft nog een tweede sortering ondergaat. Samen zijn dat dus 1,2 miljoen handelingen per week in onze organisatie. En dat doen we met 60 tot 70 mensen.

Wat is het gekste dat jullie tussen textiel zijn tegengekomen?
Bijzondere vondsten? Dat loopt uiteen van een wapen tot een complete laptop en van vijf levende witte ratten tot een dood schaap. Ten tijde van vogelpest hadden we veel vogels zonder  hoofd in de bakken. We vinden ook regelmatig sextoys (daar schijnt Nederland om bekend te staan) tussen al dat textiel. Alle afwijkende producten die we vinden worden geëxporteerd naar het buitenland.

Wat weten veel mensen niet over gebruikt textiel?
Dat het textiel dat ze weggeven niet een op een bij zwervers terecht komt, maar dat het uitgebreid wordt gesorteerd en verschillende bestemmingen kent. Met elkaar gooien we in Nederland 100 miljoen kilo textiel per jaar weg. Hierachter bevindt zich een hele industrie die ervoor zorgt dat dit op fatsoenlijke wijze wordt verwerkt. Het is belangrijk dat mensen weten dat al dat textiel gerecycled of hergebruikt wordt. We maken er andere mensen blij mee. Dit in tegenstelling tot wanneer het bij het restafval wordt gedaan en het wordt verbrand.

Wat is uw eigen motivatie om dit werk te doen?
Het is een fantastische wereld waarin ik acteer. Het is heel uitdagend. Ik vind dat ik een maatschappelijke bijdrage lever, door een deel van de afvalberg te verminderen. Daarnaast verdien ik er mijn brood mee. De afvalwereld is een heel leuke wereld met leuke mensen!