Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Gemeente Beverwijk start met eerste acties voor proefproject Stop afvaldump in Meerestein-Noord

dinsdag 30 januari 2018

Gemeente Beverwijk start met eerste acties voor proefproject Stop afvaldump in Meerestein-Noord

Vanaf begin februari tot eind mei gaat de gemeente Beverwijk met samenwerkende partijen verschillende acties voeren in de wijk Meerestein-Noord, met als doel dumpingen van grof afval te verminderen. In de wijk Meerestein-Noord worden vaak spullen naast de ondergrondse containers gezet. Daarom is deze wijk als proefwijk gekozen. Als het proefproject Stop afvaldump succesvol is, wordt het mogelijk ook in andere wijken van Beverwijk uitgevoerd.

Noppes inzamelactie
De eerste actie gaat van start op vrijdag 2 februari. Van februari tot en met mei is Kringloopwinkel Noppes iedere vrijdag met een busje tussen 09.00uur en 13.00uur aanwezig in de wijk Meerestein-Noord. Elk uur staat ze op een andere locatie om bruikbare goederen op te halen. Bewoners ontvangen tegen inlevering van hun spullen een kortingsbon die recht geeft op 20% korting op een aankoop bij Noppes kringloopwinkel.

De Noppes inzamelwagen staat op de volgende locaties:
· 09.00u Hoek Bleriotlaan/Geyssendorfferlaan/Graaf de Lambertstraat
· 10.00u Kingsford Smithstraat/Olieslagerslaan (bij de containers voor glas en papier)
· 11:00u Olieslagerslaan (nabij de dubbele containerlocatie)
· 12:00u Geyssendorfferlaan bij de glas en papiercontainer
Met deze actie wil de gemeente bewoners van de wijk bewust maken dat spullen ook nog kunnen worden hergebruikt. Als spullen naast de container hebben gestaan, zijn ze vaak vies door bijvoorbeeld neerslag of honden die hun behoeften ertegen aan hebben gedaan. Spullen zijn dan niet meer bruikbaar voor anderen en dat is jammer.

Meerdere acties
In de eerste week van februari starten meer acties. Op grof afval dat naast de ondergrondse containers is geplaatst, plakt de gemeente opvallende stickers met een informerende en activerende tekst. Daarnaast komt op verschillende plekken in de wijk een bord te staan. Het bord markeert dat dit een plek is voor het plaatsen van grof afval, nadat er een ophaalafspraak is gemaakt bij HVC. Het gedumpte afval wordt ook niet meer vanzelf opgeruimd door de gemeente en HVC. Met deze acties worden bewoners erop geattendeerd dat grof afval niet naast de ondergrondse containers moet en dat het laten ophalen of inleveren van grof afval heel makkelijk is. Gedurende de actiemaanden gaan er nog meer bewustmakende acties plaatsvinden.

Waarom verminderen afvaldumpingen
Afvaldumpingen opruimen kost veel geld. Het lijkt er misschien op dat het plaatsen van afval naast de ondergrondse containers hoort, omdat het wordt weggehaald. Maar dat zijn aparte opdrachten die de gemeente aan HVC geeft. Hiervoor wordt dus extra betaald. Deze kosten moeten worden betaald  uit de afvalstoffenheffing. Hoe meer dumpingen, hoe hoger de kosten voor de inwoners.