Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Dit artikel is ouder dan twee jaar en bevat mogelijk onjuiste informatie.

Groene warmte ondergronds naar Dordtse binnenstad

vrijdag 15 juli 2016

Groene warmte ondergronds naar Dordtse binnenstad

Warmteleiding van HVC ingetrokken onder verkeersplein aan Sumatraplein

Vandaag is er een nieuwe mijlpaal bereikt in de aanleg van het warmtenet Dordrecht. Onder het drukke verkeersplein aan het Sumatraplein is een warmteleiding doorgetrokken naar het Oranjepark. Daarmee komt warmte voor vele huishoudens en bedrijven in de binnenstad binnen handbereik. Wethouder Van der Linden: “Voor Dordrecht is dat van grote betekenis. De stad wordt een stuk duurzamer, omdat we dankzij het warmtenet de uitstoot van broeikasgas (CO2) fors kunnen verlagen.” 

Veel gebouwen aansluiten
Na de realisatie van de doorsteek van het Sumatraplein naar het Oranjepark kan het warmtenet via de Vrieseweg verder worden doorgetrokken naar de Cornelis de Wittstraat en de Spuiboulevard. “In dat deel van de stad ligt een groot potentieel aan grote gebouwen dat kan worden aangesloten op het warmtenet. We zijn in gesprek met woningcorporaties, bedrijven en VVE’s die er gebruik van kunnen maken. Eén daarvan is het Tomadohuis dat voor warmte heeft gekozen”, legt Robert Crabbendam, manager warmtelevering HVC uit. 

Technisch hoogstandje
Het is een spectaculair gezicht en een technische hoogstandje: vijf kranen op een rij die de warmteleidingen in positie brengen voordat deze wordt ingetrokken in een ondergrondse schacht. Op het basketbalveld aan het Oranjepark verdwijnt de leiding in de grond om in de groenstrook aan het Sumatraplein weer boven te komen. Er worden twee leidingen, een aanvoer- en retourleiding van elk ruim 210 meter, ingetrokken: vandaag de eerste leiding en later dit weekend de tweede leiding. Om het intrekken mogelijk te maken is dit weekend het Sumatraplein richting centrum afgesloten. “De aanleg van een warmtenet kan ook niet zonder overlast voor de omgeving. We waarderen het dat omwonenden hier begripvol mee omgaan. Als de leiding eenmaal is aangelegd worden het Sumatraplein en het Oranjepark uiteraard in oorspronkelijke staat hersteld”, zegt Crabbendam. 
 
Dordrecht duurzamer
Dordrecht wil nog duurzamer. Nu worden in Dordrecht nog te veel fossiele brandstoffen gebruikt, terwijl lokaal duurzamere alternatieven beschikbaar zijn. Gemeente, woningcorporaties Woonbron en Trivire en HVC zetten zich daarom samen in voor een collectief warmtenet dat ongebruikte energie benut. Hierdoor kan een flinke hoeveelheid CO₂ worden gereduceerd.
Binnen enkele jaren wordt het warmtenet uiteindelijk zo’n zeventien kilometer lang en zal het zo’n 10.000 woningen en bedrijven van duurzame warmte voorzien. Iedere aansluiting betekent minder verbruik van fossiele brandstoffen en een vermindering van in totaal 15 kton CO₂-uitstoot. De reductie komt overeen met circa 6 miljoen liter benzine, goed voor gemiddeld 90 miljoen autokilometers of 220.000 m² aan zonnepanelen.