Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

HVC vraagt provincie paar maanden tijd om verbeterinvestering van 1,4 miljoen euro te realiseren en daarmee geurhinder te stoppen

HVC denkt het geurprobleem met de vergistingsinstallatie in Middenmeer in november van dit jaar definitief te hebben opgelost. Tot die tijd wordt ongeveer 1 miljoen kilo GFT-afval per week uit Noord-Holland zoveel mogelijk in andere installaties in het land verwerkt. HVC vindt de periode van zes weken onvoldoende om een extra installatie van 1,4 miljoen euro te bouwen om de geur af te vangen, nu de biofilters dit niet goed genoeg doen. Daarom stapt HVC deze week naar de rechter om bezwaar te maken en schorsing aan te vragen tegen een besluit van de provincie Noord-Holland, die zal leiden tot een dwangsom. Alle geur verbeterende maatregelen die in de tussenliggende maanden al wel mogelijk zijn, heeft HVC genomen en vanaf begin deze maand verwerkt HVC 1 miljoen kilo minder gft-afval per week in Middenmeer.

De provincie Noord-Holland heeft het ‘handhavingsbesluit onder dwangsom’ genomen naar aanleiding van de geurklachten van de omgeving en resultaten van het onderzoek dat HVC heeft laten uitvoeren waaruit bleek dat HVC de grootste geurbron is op de locatie Middenmeer. HVC kondigde in mei j.l. aan forse technische verbetermaatregelen te nemen voor de vergistingsinstallatie omdat HVC geen overlast voor de omgeving wil veroorzaken. De geuroverlast is vooral waarneembaar in de gemeente Medemblik bij de windrichting west-noordwest, zo bleek uit de resultaten van het door HVC geïnitieerde onderzoek van geurspecialist Olfasense. Tot die tijd neemt HVC allerlei verbeteringsmaatregelen om geuroverlast zo veel als mogelijk te voorkomen.