Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Dit artikel is ouder dan twee jaar en bevat mogelijk onjuiste informatie.

Inwoners Zaanstad gaan nog beter hun afval scheiden

zaterdag 11 juni 2016

Inwoners Zaanstad gaan nog beter hun afval scheiden

In Zaanstad zijn inwoners uit de wijken Rooswijk, Wormerveer, Conradwerf en Krommenie aan de slag gegaan met een andere en makkelijker manier van afval scheiden. Bij alle inwoners van laagbouwwoningen zijn de restafval bakken gewassen en omgezet naar een bak voor plastic, blik en pak. Voortaan kan men het restafval kwijt in ondergrondse containers en tijdelijke bovengrondse containers. Hiervoor hebben ongeveer 1500 bewoners een afvalpas gekregen. Daarnaast zijn er 23 ondergrondse containers voor restafval omgebouwd tot een container voor papier en plastic, blik en pakken.

Coaches
De gemeente zet bewonerscoaches in om inwoners te informeren en te helpen bij vragen of klachten. De coaches komen van het Bewonerbedrijf. Dit zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Om de betreffende inwoners te informeren over de wijzigingen in de inzameling en de nieuwe containers zijn er twee voorlichtingsavonden georganiseerd. Deze avonden zijn druk bezocht. De sfeer was over het algemeen goed, maar een aantal bewoners was  kritisch. Om bewoners tegemoet te komen, hebben de gemeente en HVC verschillende aanpassingen gedaan. We hebben gelukkig hier en daar nog wat aanpassingen kunnen maken om de bewoners tegemoet te komen.

Waarom?
In de restafval containers zit nog veel afval dat gescheiden had kunnen worden. Bijvoorbeeld, gft, papier en plastic. De gemeente Zaanstad wil de hoeveelheid restafval halveren. Om dit te bereiken is het nieuwe inzamelsysteem geïntroduceerd in de vier deelwijken. Hierbij ligt de focus op het op interactieve wijze betrekken van de bewoners en hen te enthousiasmeren voor het scheiden van afval en voor het gebruiken van de nieuwe voorzieningen.