Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Kans op gladheid

De winter is in aantocht en dat betekent een grote kans dat de wegen glad worden door sneeuw en ijzel. HVC verzorgt de gladheidsbestrijding in een aantal gemeenten. De gemeente zelf bepaalt welke wegen en fietspaden worden schoongehouden.

Afvalinzameling bij extreem weer
Door extreem weer kan het voorkomen dat in uw gemeente de afvalinzameling gevolgen ondervindt. Wanneer de wegen glad zijn of als er veel sneeuw ligt, kan het voorkomen dat de inzamelwagen niet bij uw straat kan komen. Plaats daarom bij extreem weer uw afvalbak aan de doorgaande (en begaanbare) wegen. Op de website van uw gemeente, op onze website en in de HVC afval-app staat altijd actuele informatie over de inzameling.

Gladheidbestrijding
De strooiwagens van HVC bestrijden ook dit jaar de gladheid in diverse gemeenten. Hierbij kijken we naar drukke wegen, routes van het openbaar vervoer en naar het bereikbaar blijven van bijvoorbeeld scholen en ziekenhuizen. Deze strooiroutes zijn tot stand gekomen in overleg met de gemeenten. Voor meer informatie over de strooiroutes kunt u terecht op de pagina gladheidsbestrijding.

Strooien voordat het glad wordt
In de gemeente wordt ‘preventief’ gestrooid. Dat wil zeggen dat de strooiploegen op pad gaan als er gladheid wordt verwacht. De ploegen strooien namelijk met een ‘nat’ zoutmengsel. Dit mengsel werkt ook als er geen verkeer overheen rijdt, waait niet weg en is minder belastend voor het milieu ten opzichte van droog zout.

Eigen verantwoordelijkheid
HVC doet er alles aan om de wegen berijdbaar te houden. Maar het blijft oppassen, vooral bij extreem winterweer. Houd daarom altijd de weersituatie en het wegdek goed in de gaten.

Strooitips voor thuis
Belangrijke tips bij het strooien van zout:

  • Veeg eerst de meeste sneeuw weg van de stoep.
  • Strooi één handje zout per m². Het zout gaat na 10 minuten werken.
  • Strooi niet te veel onder bomen, dat is slecht voor de wortels.