Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Meer groen gas en compost in groene energiefabriek Middenmeer

donderdag 06 april 2017

Meer groen gas en compost in groene energiefabriek Middenmeer

Ruim 115.000 ton aan appelklokhuizen, koffieprut, bananenschillen, tuinafval en ook etensresten die overblijven na een maaltijd worden jaarlijks verwerkt in de groene energiefabriek Middenmeer. Het gft-afval wordt in de groene energiefabriek ‘omgetoverd’ in groen gas en compost. 
In de groene energiefabriek doen de bacteriën het werk. Zij zetten groente-, fruit- , tuinafval en etensresten om in biogas, 24 uur per dag. Ook draaien 8 roerwerken het gft-afval gedurende drie weken in een afgesloten bak rond met als resultaat biogas. Het biogas is de basis voor groen gas en wordt ingevoed in het openbare gasnet. Het overgebleven materiaal wordt omgezet tot compost.  

137.000 volle bakken gft-afval meer

De hoeveelheid ingezameld groente-,fruit- en tuinafval is met ruim 9% flink gestegen. Dat is vergelijkbaar met ruim 137.000 volle bakken gft-afval van elk 140 liter. “Om het aanbod optimaal te kunnen verwerken wordt de groene energiefabriek in Middenmeer 25% uitgebreid. Het is onze ambitie zoveel mogelijk gft-afval gescheiden in te zamelen, om te zetten in groen gas en via HVC Kringloopenergie te leveren aan consumenten ”, aldus Chris Kuijten (directeur HVC). 

Meer groen gas en compost 

Eén volle groene container van 140 liter levert genoeg groen gas op om 21 dagen van te koken en bijna een dag je huis mee te verwarmen. Daarnaast levert het vijftien tot twintig kilo compost op. Momenteel wordt er jaarlijks 3 miljoen m³ groen gas geproduceerd in Middenmeer. HVC onderzoekt de mogelijkheid om dit groene gas direct te leveren aan consumenten via HVC Kringloopenergie. De uitbreiding van de groene energiefabriek is naar verwachting in de zomer van 2018 afgerond. Om eventuele overlast naar de omgeving te voorkomen worden de komende maanden elektronische neuzen geplaatst op en rondom het terrein in Middenmeer met als doel mogelijke geurbronnen te achterhalen en deze te minimaliseren. 

Kom een kijkje nemen

Wilt u met eigen ogen zien hoe we van het ingezamelde gft en etensresten groen gas en compost maken? Op zaterdag 22 april, zaterdag 20 mei en zaterdag 24 juni organiseert HVC bij de groene energiefabriek in  Middenmeer kijkdagen. Na een presentatie krijgt u een rondleiding over het terrein waarbij wij laten zien hoe van gft en etensresten groen gas en compost wordt gemaakt.