Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Dit artikel is ouder dan twee jaar en bevat mogelijk onjuiste informatie.

Met een grapje houd je de sfeer erin

vrijdag 02 september 2016

Met een grapje houd je de sfeer erin

Vaak is het een kort bezoek, waarbij je zo snel mogelijk van A naar B wilt. Want tenslotte heeft u nog meer te doen op die vrije dag. En toch, de mensen helpen op het afvalbrengstation, vinden het elke dag weer een feestje om er te zijn. Ze vinden het fijn om u zo goed mogelijk te helpen en daar waar het kan een praatje te maken. U kunt ze zien als de Wikipedia van HVC als het gaat over grof afval. Een kijkje in ‘de keuken’ van Jan Leenheer bij het afvalbrengstation in Lelystad.

Jan: "Mijn werk op het afvalbrengstation is eigenlijk heel simpel. Ik vraag aan de bezoekers welk afval zij bij zich hebben en vertel ze naar welke container het mag. Toezien en adviseren staat centraal in mijn rol. Door ook te vertellen wat er met het afval gebeurt, probeer ik mensen te motiveren tot het goed scheiden van grof afval. En alle vragen die mensen hebben, proberen we natuurlijk zo goed mogelijk te beantwoorden."

Wat vind je het leukst aan je werk?
"De mensen motiveren om het afval te scheiden. Er zijn ook mensen die hun grof afval niet willen scheiden. Het is leuk als je zulke mensen over de streep kunt trekken, aan het scheiden krijgt. Want dat is het allerbelangrijkste hier op het afvalbrengstation. Wij krijgen ook wel complimentjes van mensen die zijn verhuisd vanuit een andere gemeente waar het minder goed georganiseerd was dan hier bij HVC. Die zien hier dat het ook anders kan en vinden het goed geregeld. We krijgen wel eens gebak van mensen die heel positief zijn over hoe wij mensen helpen."

Wat vind je soms een uitdaging?
"Om arbotechnische reden mogen we mensen niet helpen met zware koelkasten en dergelijke. Het is niet die ene dame of heer met dat kastje waarbij ik niet wil helpen. Soms komen er wel honderd mensen op een dag naar me toe om te vragen of ik kan helpen iets zwaars te tillen. Het zijn er zo veel en soms zo zwaar dat het echt niet verantwoord is. Mijn werkgever is niet blij als ik me ziek moet melden, omdat ik net even teveel heb getild. Mensen kijken dan gek op en zijn gepikeerd omdat wij niet willen helpen. En dat is jammer. Gelukkig zijn er ook mensen die dit wel begrijpen. We zijn best bereid om te helpen. Alleen hebben ook de verantwoordelijkheid aan onze fysieke gezondheid te denken."

Heb je nog een leuke anekdote?
"Als mensen mij vragen: "Heb je een kunststof container?", dan zeg ik "nee, ik heb alleen maar stalen containers!". Ze bedoelen dan een container voor afval van harde kunststof. Of: "Kunt u mij vertellen…?" Dan zeg ik "Ja dat kan ik...", en dan wacht ik expres even op reactie. Met een grapje houd je de sfeer erin."