Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Milieu Inspecteur op scholen in Zaanstad

De aula van een basisschool uit Zaanstad is voor deze gelegenheid helemaal omgebouwd. Tafels en stoelen zijn naar de kant geschoven om plaats te maken voor grote borden met foto’s van afval. Groepjes kinderen rennen heen en weer om te zorgen dat het juiste afval op het juiste bord (of bak) wordt geplakt. Het door HVC ontwikkelde spel De Milieu Inspecteur is op reis, langs 28 basisscholen in Zaanstad. Dit doen we in samenwerking met het Zaans Natuur- en Milieu Centrum (ZNMC). Onder leiding van Flip Valk van het ZNMC, spelen 54 groepen dit schooljaar het spel op school.

Een paar jaar geleden is het interactieve spel De Milieu Inspecteur ontwikkeld om te spelen op het afvalbrengstation in Lelystad en een jaar daarna ook in Dordrecht. In 2017 is een pilot gedraaid om De Milieu Inspecteur te spelen op ABS Molletjesveer. De ruimte onder het ABS bleek ongeschikt (te veel akoestiek en te vochtig). In samenwerking met het ZNMC is toen bedacht om het spel aan te bieden via hun educatieaanbod.

Drie rondes
Het spel leert kinderen dat afval eigenlijk niet bestaat en grondstof is voor nieuwe producten en groene energie Het spel bestaat uit drie rondes. De eerste ronde moeten de kinderen binnen korte tijd op een grote zoekplaat omcirkelen wie goed omgaat met afval en wat verkeerd gaat met afval (zoals glas op de grond). Bij de tweede ronde krijgen de groepjes kaartjes met foto’s van afval. Deze moeten op het juiste bord geplakt worden, net zoals je afval op het afvalbrengstation in de juiste bak moet doen. De derde ronden gaat het om producten gemaakt van afval. Van welk afvalsoort  is bijvoorbeeld een fleecetrui gemaakt. Daarna is het tellen geblazen en wordt het winnende groepje bekend gemaakt. Zij zijn dan de Milieu Inspecteur.

De reacties op school zijn enthousiast en positief, van zowel de kinderen als de docenten en ouders. Op 13 februari was wethouder  S. Munnickendam uit Zaanstad aanwezig bij een les op basisschool De Westerkim.