Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

nieuwe afvalbakken in gemeente Schagen.

Sta je ook wel eens met een kapotte lamp, lege batterij of fles oud frituurvet in je hand en denk je: “Waar kan ik dit kwijt?”. Natuurlijk kan je deze spullen inleveren bij het afvalbrengstation. Maar omdat deze spullen zo klein zijn belanden ze toch vaak bij het restafval. En dat is jammer! Want als je ze in de nieuwe multi-mini-bak gooit, kunnen wij ze recyclen!

Nieuwe afvalbakken
In Schagen, Warmenhuizen en Waarland staan nieuwe bakken: de multi-mini-bak. In deze bakken kan je klein afval inleveren, bijvoorbeeld lege batterijen, kapotte lampen of oude CD's. Bij de multi-mini-bak staan ook nieuwe afvalbakken voor frituurvet en kleine elektrische apparaten. Al deze spullen bevatten waardevolle grondstoffen. Door ze apart in te leveren zijn deze grondstoffen goed te recyclen!

Waar staan de containers?
- Makadocentrum Schubertstraat in Schagen
- Doorbraak Warmenhuizen, bij Albert Heijn
- Molenzicht Waarland, bij Deen

Wat kan je inleveren?
In de multi-mini-bak kan je lege batterijen, spaar- & LED-lampen, oude cd’s/dvd’s, oude telefoons, adapters en inktcartridges inleveren. In de container voor frituurvet en olie mag gebruikt frituurvet of –olie en bakresten. Giet de restjes in een fles of jerrycan en lever ze in deze speciale container! In de container voor kleine elektrische apparaten kan je bijvoorbeeld de oude elektrische tandenborstel, kapotte föhn of een scheerapparaat kwijt.

Officiële opening
Donderdag 10 oktober nam wethouder Hans Heddes de bakken in Waarland officieel in gebruik. Bij dit feestelijke moment waren ook afvalcoaches aanwezig om flyers en tassen uit te delen aan het winkelend publiek.

180 kilometer rijden op 8 liter frituurvet
Jouw afval vormt de basis voor nieuwe producten. Meer dan 70% van het afval dat wij inzamelen, wordt hergebruikt. Zo kan je 180 kilometer rijden op 8 liter oude olie of frituurvet en wordt er van jouw oude ingeleverde mobiele telefoon weer een nieuwe telefoon gemaakt! Daarom is het zo belangrijk dat je jouw afval naar de nieuwe bakken brengt, alleen dan kan het gerecycled worden!

Waarom is beter afval scheiden nodig?
In 2020 moet driekwart van het afval gescheiden zijn. Zo mag het aantal kilo restafval dan nog maar 100 kilo per persoon per jaar zijn. En zover zijn we nog niet! Op dit moment bestaat een groot deel van het restafval nog uit materialen die in de nieuwe bakken ingeleverd mogen worden. Door dit afval beter te scheiden daalt het gewicht van het restafval en kunnen meer grondstoffen worden hergebruikt als basismateriaal voor nieuwe producten.