Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Dit artikel is ouder dan twee jaar en bevat mogelijk onjuiste informatie.

Plastic afval scheiden is zinvol

dinsdag 08 maart 2016

Plastic afval scheiden is zinvol

Zondag 6 maart is de issue van gerecyclede plastic materialen versus nieuwe materialen in het nieuws gekomen. Het prijsverschil tussen beide is hierbij onderwerp van gesprek. Wat gebeurt er met het ingezamelde plastic? Wordt er nog wel gerecycled (en niet verbrand) en houden inwoners niet voor niets hun plastic apart?

HVC heeft samen met Midwaste een contract met Suez in Rotterdam voor de sortering van het ingezamelde plastic, blik en pak. De afspraak is dat minimaal 90% van het aangeleverde plastic, blik en pak wordt gesorteerd voor verdere verwerking. Onafhankelijke instanties controleren streng op deze afvalstromen en de behaalde percentages.

Daarna gaan de in verschillende soorten gesorteerde materialen naar verwerkingsbedrijven waar deze materialen worden opgewerkt tot grondstoffen (vaak granulaat of korrels) voor nieuwe producten. De verwerkers waarmee wordt gewerkt, moeten in het bezit zijn van een kwaliteitscertificaat waardoor we er op kunnen vertrouwen dat het door inwoners apart gehouden plastic, blik en pak ook daadwerkelijk wordt gebruikt voor nieuwe producten.

Producenten van plastic producten maken veelal gebruik van gerecyclede materialen omdat zij overtuigd zijn van het duurzame nut daarvan. De overheid vindt het ook belangrijk dat gerecycled plastic wordt gebruikt en heeft een afspraak gemaakt met producenten dat zij een deel van de kosten voor hun rekening nemen, ook als de prijs van gerecycled plastic concurrerend is met nieuw materiaal, om zo te kunnen verzekeren dat het in nieuwe producten terechtkomt.