Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Primeur voor HVC: eerste elektrische zijlader

Voor de zomer neemt HVC de eerste elektrische zijlader in Nederland in gebruik. Het is de eerste van vier voertuigen die in 2019 bij verschillende afvalinzamelaars worden getest. De ervaring wordt gemonitord door onderzoeksbureau TNO. Elektrisch vervoer is niet belastend voor het milieu en het is een stille manier van inzamelen. Prettig voor onze inwoners waar we afval inzamelen. De wagen wordt op dit moment ontwikkeld door VDL, een internationaal bedrijf in de voertuigindustrie.

Menno Timmerman, directeur Grondstoffen HVC: “HVC vindt het belangrijk om het proces van afval scheiden zo duurzaam mogelijk te organiseren. Van inzameling, naar sortering en recycling. Ik kijk er dan ook naar uit om ervaring op te doen met het elektrisch ophalen van afval in de wijk. We maken nu ook al bewuste keuzes; zo rijden onze inzamelwagens op Euro6. Dat is het schoonste diesel voertuig dat nu op de markt is. Andere voertuigen rijden op CNG of LNG en kleinere voertuigen zijn elektrisch. Elektrisch vervoer is dit een belangrijke stap in het verduurzamen van de weg die afval aflegt op weg naar nieuwe grondstoffen.”

Geen uitstoot meer
Afvalinzameling veroorzaakt zes procent van de CO2-uitstoot door goederenvervoer in Nederlandse steden. De inzameling van afval gaat gepaard met veel vervoersbewegingen. Er worden relatief korte afstanden gereden, in combinatie met veel momenten waarop het voertuig stil staat en vervolgens weer in beweging komt. Dit leidt tot een inefficiënt gebruik van een conventionele dieselmotor, met een hoog brandstofverbruik. En met hoge uitstoot tot gevolg. Het grote voordeel van een elektrische inzamelwagen is dat er geen schadelijke stoffen worden uitgestoten en dat het voertuig geen geluidsoverlast veroorzaakt. De ambitie is om de elektrische afvalinzameling in Nederland op te schalen en volledig te verduurzamen.