Samenwerking opgestart voor een duurzaam Den Helder

woensdag 15 maart 2017

Samenwerking opgestart voor een duurzaam Den Helder

In Den Helder hebben de gemeente en zeven grote organisaties vandaag een intentieovereenkomst getekend om de mogelijkheden voor een duurzaam warmtenet te verkennen. Hiermee wordt het grote potentieel aan duurzame warmte en de vraag daarnaar aan elkaar verbonden.
“Met deze samenwerking krijgt de doelstelling van Den Helder om in 2040 een energieneutrale gemeente te zijn, een goede duw in de rug. Een duurzaam warmtenet draagt namelijk bij aan een forse CO₂-reductie”, zegt wethouder Odd Wagner van Den Helder. De komende maanden worden vooral gebruikt om alle mogelijkheden te onderzoeken en de haalbaarheid te toetsen. Onderdeel van de studie is de inzet van duurzame bronnen, zoals geothermische warmte. Eind 2017 moet dit onderzoek klaar zijn en is duidelijk welke vervolgstappen er genomen kunnen worden."

Warmtenet
In Den Helder is lokaal veel warmte beschikbaar. Deze warmte is afkomstig van diverse warmtebronnen in Den Helder (installaties en machines in de industrie). Door deze lokaal beschikbare warmte te gebruiken voor het verwarmen van huishoudens en bedrijven wordt warmte benut die anders letterlijk verloren gaat. De Koninklijke Marine heeft al een warmtenet op het eigen terrein. Maar er zijn meer organisaties in Den Helder die wellicht warmte kunnen leveren, zoals het Hoogheemraadschap en NAM. Grote warmtevragers zijn er ook, zoals de Woningstichting, bedrijventerreinen en Willemsoord. De warmtevoorziening is verantwoordelijk voor 38% van het energiegebruik in Nederland. Door lokaal vraag en aanbod te verbinden kan het gebruik van gas worden vermeden en een aanzienlijke milieuwinst worden gerealiseerd.

Deelnemende organisaties
De deelnemende organisaties zijn: Gemeente Den Helder, HVC, Koninklijke Marine, NAM, Port of Den Helder, Willemsoord bv en Woningstichting Den Helder