Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Start bouw Zonnepark Crayestein

In Dordrecht is onlangs gestart met de bouw van een groot zonnepark. Deze komt op het voormalige stortterrein Crayestein van HVC in Dordrecht. Op het zonnepark komen ruim 11.700 panelen (3,5 hectare). Daarmee wekt het park 3,5 miljoen kilowattuur elektriciteit op, voldoende voor 1.200 gezinnen. Dordtenaren kunnen zelf ook deelnemen in het zonnepark. In het voorjaar 2019 start hiervoor de werving. Het park wordt in april/mei 2019 opgeleverd. 

Het park wordt gebouwd in opdracht van Energiecoöperatie Dordrecht (ECD).  Zonnepark Crayestein is het tweede initiatief voor een zonnepark  in Dordrecht. Wethouder Rik van der Linden is blij: ”Dordrecht wil in 2050 energieneutraal zijn. De ECD is opgericht om Dordrecht te helpen die energieambitie te realiseren. Zonnepark Crayestein levert daar een bijdrage aan. Naast het opwekken van duurzame energie zorgt zonnepark Crayestein ook voor een vermindering van CO2-uitstoot met ruim 1.500 ton per jaar. En inwoners van Dordrecht kunnen gaan participeren.”
 
Voormalige stortplaats krijgt tweede leven
Crayestein is een voormalige stortplaats op de Staart, vlakbij het terrein van HVC. Uiteraard wordt met de bouw van het zonnepark op de voormalig stortplaats rekening gehouden met de eeuwigdurende nazorg voor de stortplaats. In Dordrecht krijgen meer voormalige stortplaatsen een nieuw leven. Polder Stededijk is inmiddels een wandelgebied en ook de Derde Merwedehaven wordt een recreatiegebied. Op de voormalige stortplaats Transberg wordt momenteel ook een zonnepark aangelegd.
 
Over ECD: de Energiecoöperatie Dordrecht (ECD) is een lokaal duurzaam energiebedrijf. De coöperatie is in juli 2012 opgericht door de gemeente Dordrecht en grondstoffen- en energiebedrijf HVC. De ECD helpt de gemeente Dordrecht haar ambities rond duurzame energie en energiebesparing te bereiken. De ECD richt zich op energiebesparing, energieproductie en energielevering. Onder het motto ’schone energie uit Dordrecht’ benut de coöperatie de lokale mogelijkheden voor energiebesparing en energieproductie en biedt deze lokaal opgewekte groene energie aan de inwoners en bedrijven aan. Om deze reden biedt zij de Dordtse inwoners en bedrijven de mogelijkheid om te participeren in de duurzame energieproductiemiddelen van ECD – zoals zonne-energie en windmolens - en helpt de ECD derde partijen om schone energieprojecten te ontwikkelen en uit te voeren. Eén van de initiatieven van de ECD is de bouw van een zonnepark op de voormalige stortplaats Crayestein van HVC. Het ontwikkelen van dit zonnepark past  binnen de doelstellingen van de ECD en geeft een impuls aan de gemeentelijke doelstelling van klimaatneutraliteit in 2050.
 
Bezoek voor meer informatie en aanmelding participatie www.zoncrayestein.nl.