Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Triasboring bijna op einddiepte

donderdag 08 februari 2018

Triasboring bijna op einddiepte

Inmiddels bevindt de boring zich in de Triaslaag. De derde sectie is eind januari afgerond. De verbuizing is goed op diepte geplaatst en het gat is stevig gecementeerd. Al met al is het team erg blij dat sectie 3 helemaal gereed is. Dit was de meest spannende sectie van het project en is - ondanks een aantal technische uitdagingen - dus succesvol gerealiseerd.
 
Rustig boren
Vorige week is gestart met het boren van de vierde en laatste sectie. De krachten op de boorstang blijven onverminderd hoog. Daarom wordt deze sectie weer met de Vortex geboord: een extra motor diep in het boorgat. De boorspoeling (die het boorgruis naar boven transporteert) is vervangen door een spoeling die de reservoireigenschappen zoveel mogelijk intact laat. De boring verloopt rustig en we verwachten dat we één dezer dagen op de totale diepte van ca. 4.100 meter zitten. De totale boorlengte is dan 4.550 meter omdat schuin geboord is. Deze sectie wordt verstevigd met grotendeels geperforeerde buizen, waardoor straks water opgepompt kan worden.
 
Metingen
Medio volgende week verwachten we de reservoirsectie te kunnen onderzoeken. Dat gebeurt met speciale meetapparatuur diep in het gat. We meten o.a. de doorlaatbaarheid van het gesteente voor water, de chemische eigenschappen van het water en de sterkte van het gesteente. Met deze informatie kunnen we o.a. bepalen welke filters gebruikt moeten worden in de bovengrondse installaties en met welke druk het afgekoelde water geïnjecteerd kan worden. De productietests (het daadwerkelijk oppompen van water, ook ‘welltest’ genoemd) verwachten we in de derde week van februari. Aan de hand van al deze informatie kan in maart een besluit genomen worden of het Trias voldoende capaciteit biedt.
 

Boorkern boordevol informatie
Trias Westland heeft gisteren een boorkern (stuk steen) van 30 meter uit de reservoirsectie naar boven gehaald. Dat gebeurde met een speciale boorkop - een soort appelboor. De boorkern levert enorm veel informatie op over de samenstelling en eigenschappen van de Triaslaag. Deze operatie wordt voor het grootste deel betaald door een Europees subsidieprogramma (Destress). De boorkern zit in een metalen buis en is reeds naar het lab van Panterra gebracht. Ook TNO, universiteiten en andere instellingen gaan de boorkern onderzoeken. Feitje: de reis van de boorkern naar boven duurde 22 uur!