Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

van appelschil naar groen gas en compost.

Afgelopen zaterdag organiseerde HVC op de vestiging in Middenmeer een kijkdag. Bijna 75 mensen bekeken met eigen ogen hoe we van gft en etensresten groen gas en compost maken. Bij de vergistings- en composteerinstallatie in Middenmeer wordt gft en etensresten omgezet naar groen gas en compost. Omwonenden en andere belangstellenden konden zich inschrijven voor één van de drie rondleidingen over het terrein. Zij zagen wat er gebeurt als je etensresten, schillen, tuinafval, maar ook bijvoorbeeld  klokhuizen, visgraten of oud brood bij elkaar doet.

Van wie is deze regenlaars?
Bij het zien van een lepel en een vork tussen de berg gft & etensresten vertelde één van de bezoekers dat ze ooit haar container helemaal leeg had gehaald omdat ze per ongeluk haar (best wel dure) aardappelschilmesje in de afvalbak had gegooid. Dat niet iedereen zo zuinig is op zijn bestek verraste de bezoekers daarom ook. Van regenlaarzen en bestek tot plastic koffiecups en plantenpotjes, met verbazing bekeken ze de berg met ‘overig’ afval wat uit de ‘groene’ containers komt. Bijzonder om te zien welke inspanning nodig is om deze vervuiling er uit te halen zodat wij er kwalitatief hoogwaardig compost van kunnen maken. Ook konden bezoekers het nieuwe biofilter zien dat gebouwd is om de geuroverlast tegen te gaan.

11.000 zonnepanelen op een berg vuilnis
Tijdens de rondleiding werd er ook een bezoek gebracht aan Zonnepark Wieringermeer. Op de voormalige stortplaats liggen nu 11.000 zonnepanelen die voldoende groene stroom opwekken voor het jaarlijks verbruik van zo’n 1.000 huishoudens. Na een flinke klim omhoog was de verrassing groot bij het zien van dit futuristische landschap.

Nieuwgierig geworden?
Wil je ook eens komen kijken bij de vergistings- en composteerinstallatie in Middenmeer? Volgend jaar worden er weer kijkdagen georganiseerd. Zodra data bekend zijn publiceren we deze op de website en social media. Hou de website daarom goed in de gaten!