Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Waar gaat restafval heen in Alblasserdam?

dinsdag 03 oktober 2017

Waar gaat restafval heen in Alblasserdam?

Nog dit jaar gaan alle Alblasserdammers met hun restafval naar een ondergrondse container. Op dit moment staan al op veel plekken in het dorp ondergrondse containers. Omdat straks bijna iedereen er gebruik van gaat maken, is door de gemeente een nieuwe indeling gemaakt.

Over het waarom van deze maatregelen zegt Wethouder Peter Verheij: "Het ondergronds weggooien van restafval past bij het beleid van de gemeente om inwoners te stimuleren het afval te scheiden. Door goed te scheiden houd je minder restafval over. Een bak in de tuin is dan niet meer nodig."

Welke container ga ik straks gebruiken?
Voor veel inwoners wijzigt er iets. De meeste grijze bakken worden binnenkort ingenomen. Inwoners die al een ondergrondse container gebruiken, gaan binnenkort mogelijk een andere ondergrondse container gebruiken of krijgen een andere reservecontainer toegewezen. HVC stuurt alle inwoners een brief waarin staat wat er precies voor ze wijzigt en wanneer. Naar verwachting zullen de eerste containers in november worden verplaatst.

Waar staan de containers?
Op de website van de gemeente en op de gemeentepagina in de Klaroen van 4 oktober staat een kaart met daarop welke ondergrondse containers blijven staan, welke worden verwijderd en waar de nieuwe containers komen. Ook zijn er vragen en antwoorden terug te lezen. De overzichtskaart kunt u ook inzien bij de balie van het gemeentehuis.

Inloopbijeenkomst 19 oktober
Op donderdag 19 oktober kunnen inwoners tijdens een inloopbijeenkomst meer informatie krijgen van medewerkers van de gemeente Alblasserdam en HVC. Er is geen vast programma; tussen 16.00 en 21.00 uur zijn inwoners - wanneer het hen uitkomt - van harte welkom in de burgerzaal van het gemeentehuis.

Hoe zijn deze veranderingen bepaald?
Bij de bepaling van de locaties heeft de gemeente met veel zaken rekening gehouden. Zo moeten er geen kabels, leidingen en riolering in de grond liggen en moet de container passen in de omgeving (rekening houdend met onder meer privacy, bomen, parkeerplaatsen en bereikbaarheid voor de vuilniswagen). Daarnaast moeten de containers zo goed mogelijk verspreid zijn over het dorp. De gemeenteraad heeft bepaald dat elke inwoner op maximaal 200 meter loopafstand van de woning het restafval moet kunnen weggooien. Omdat inwoners die in hoogbouw wonen minder mogelijkheden hebben om afval te scheiden, blijven de ondergrondse containers bij die locaties zoveel mogelijk ongewijzigd. Het is de bedoeling dat deze wijzigingen in de hele gemeente voor 31 december 2017 zijn afgerond.