Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Dit artikel is ouder dan twee jaar en bevat mogelijk onjuiste informatie.

Warmtenet duikt onder Kanaal Omval-Kolhorn door richting Heerhugowaard

vrijdag 27 januari 2017

Warmtenet duikt onder Kanaal Omval-Kolhorn door richting Heerhugowaard

Een nieuwe mijlpaal voor het warmtenet regio Alkmaar is bereikt. Het warmtenet heeft succesvol de waterweg doorkruist richting Heerhugowaard. Warmteleidingen van 276 meter lang zijn onder Het Kanaal Omval-Kolhorn ingetrokken en hiermee bereikt het warmtenet Heerhugowaardse grond. 

Wethouder duurzaamheid, Monique Stam: “Het bestaande warmtenet in Zuidwijk en Huygenhoek kan hierdoor worden aangesloten op de bio-energiecentrale van HVC in Alkmaar. Dit  levert een forse vermindering op van de CO2-uitstoot voor de gemeente Heerhugowaard.” Op dit moment wordt nog aardgas gebruikt bij de productie van de warmte in Heerhugowaard. De vermindering van CO2-uitstoot is ruim 2300 ton en is vergelijkbaar met 775 auto’s die elk 20.000 km per jaar rijden. 

Uitbreiding Heerhugowaard
Het warmtenet is de afgelopen jaren aangelegd vanuit Alkmaar tot aan Broek op Langedijk. Nu heeft het warmtenet ook de gemeente Heerhugowaard bereikt. “We onderzoeken momenteel de mogelijkheden om het warmtenet door te trekken richting het Altongebied in Heerhugowaard”, aldus Arjan ten Elshof, directeur Duurzame Energie HVC. “Door de aanleg van dit tracé, van tien kilometer lang, kunnen vele glastuinbouwbedrijven worden aangesloten op duurzame warmte. We willen graag bijdragen aan de vergroening van onze aandeelhoudende gemeenten en waterschappen. Dit kan door de aanleg van het warmtenet.”

95 procent minder CO2
Het benutten van duurzame warmte voorkomt het verbruik van fossiele brandstoffen en geeft een daling tot wel 95% CO2-uitstoot per huishouden, vergeleken met reguliere verwarming. Met de aansluiting van het warmtenet op de bio-energiecentrale is het warmtenet regio Alkmaar het meest duurzame warmtenet van Nederland. “Het warmtenet is een lokale oplossing die duurzaamheid dichterbij brengt in onze gemeente”, aldus wethouder Stam van de gemeente Heerhugowaard.

Warmtenet regio Alkmaar
Het warmtenet is een ondergronds leidingnet dat warmte verspreidt om woningen en bedrijven te verwarmen. In 2017 wordt ruim 11 km van het warmtenet in regio Alkmaar aangelegd. De totale lengte van het warmtenet in deze regio wordt hiermee 31 km. De warmte komt vrij bij de verbranding van restafval in de afvalenergiecentrale en afvalhout in de bio-energiecentrale van HVC aan de Jadestraat in Alkmaar. Hoe het warmtenet precies werkt wordt in de volgende animatie getoond.