Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Wethouder Dorenbos met afvalcoaches HVC de wijk in

vrijdag 15 december 2017

Wethouder Dorenbos met afvalcoaches HVC de wijk in

Samen met de afvalcoaches van HVC ging de Beverwijkse wethouder Jaqueline Dorenbos donderdag 14 december op pad om met inwoners in gesprek te gaan over het scheiden van gft-afval en etensresten. Het doel van de afvalcoaches is bijdragen aan bewustwording van het belang van afval juist scheiden en het terugbrengen van de hoeveelheid restafval die aangetroffen wordt in de gft-containers in de BHV-gemeenten.

Gft-afval is waardevolle grondstof
De wethouder liep mee in de Waalstraat in de wijk Oosterwijk in Beverwijk. De gesprekken waren positief en werden enthousiast ontvangen. Niet voor iedereen is het bekend dat ook etensresten in de gft-bak mogen en dat er van etensresten en groente- en fruitresten biogas en compost wordt gemaakt. Sommigen mensen kwamen tijdens het gesprek met praktische ideeën die kunnen helpen beter gft apart te houden, zoals het gebruik van een composteerbaar zakje dat –in tegenstelling tot plastic- wel in de gft-container mag. Na het gesprek werd een handige snijplank uitgedeeld die de gebruiker eraan herinnert de snijresten apart te houden.

Gft en etensresten wordt biogas en compost
Waarom deze actie? Uit onderzoek blijkt dat mensen binnen deze gemeente regelmatig restafval in de gft-container doen. Het gevolg is dat de vervuilde gft-lading niet meer geschikt is om biogas en compost van te maken. Uiteindelijk moet het dan toch verbrand worden. Dat is natuurlijk jammer. 
Eind januari en begin maart gaan ook de wethouders van Heemskerk en Velsen  met de afvalcoaches op pad. Na het gesprek met de afvalcoach krijgen inwoners een handige snijplank die hen eraan herinnert de snijresten apart te houden.