Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Wethouder Elly Fens deelt plasticbakken uit aan inwoners Wormerland

donderdag 16 november 2017

Wethouder Elly Fens deelt plasticbakken uit aan inwoners Wormerland

In de week van 13 november zijn alle plasticbakken in de gemeente Wormerland geleverd. Wethouder Elly Fens leverde de bak persoonlijk af bij mevrouw Klopper in Jisp. Deze extra bak maakt het afval scheiden nog makkelijker voor inwoners. De verwachting is dat er 2 tot 3 keer meer plastic wordt ingezameld en dat er minder herbruikbare materialen in de restafvalbak verdwijnen. Zowel de plasticbak als de restafvalbak leegt HVC eens per 4 weken. De bak voor gft (groente-, fruit- en tuinafval) en etensresten wordt,  zoals inwoners gewend zijn , iedere 2 weken geleegd. Alle inwoners zijn per brief geïnformeerd over de wijzigingen rondom het afval inzamelen.

Andere inzamelwijze voor hoogbouw
Bewoners in de hoogbouw kunnen geen plastic bakken gebruiken. Op deze locaties komen verzamelcontainers waar inwoners hun plastic, blik en drinkpakken in kwijt kunnen. De inzameling met zakken stopt. Het restafval kan men voortaan in verzamelcontainers in de wijk doen.

Afvalscheiding en hergebruik van grondstoffen
Wij vinden het belangrijk om afval te scheiden en grondstoffen her te gebruiken. Om dit te realiseren besloot de gemeenteraad afgelopen zomer het afvalinzamelingsysteem te wijzigen en de plasticbakken in te voeren. Wethouder Elly Fens: “Als iedereen thuis gft, etensresten, oud papier en karton en plastic verpakkingen, blik en lege drinkpakken goed apart houdt, dan blijft er nog maar weinig restafval over. Dit is goed voor het milieu. Daarnaast is het verwerken van restafval heel duur, mede doordat het Rijk een steeds hogere belasting op het verbranden van restafval heft. Om deze kosten te beheersen zijn er dus maatregelen nodig. ”

Wat wordt er van de herbruikbare grondstoffen gemaakt? 
Afval bestaat uit belangrijke grondstoffen die in de meeste gevallen hergebruikt kunnen worden. Denk aan plastic, papier, gft, metalen, glas, textiel of andere materialen. Zo zijn 4 plasticflessen schoonmaakmiddel goed voor 1 nieuwe broodtrommel. Blikjes krijgen een nieuw leven als fiets. Een volle gft-bak levert zoveel groen gas op dat je er 21 dagen op kunt koken. Van wat er overblijft wordt compost gemaakt.