opening zonnepark Tripkouw

16.000 zonnepanelen erbij in Medemblik

16.000 zonnepanelen vangen sinds eind augustus de zon op. De zonneweide wekt jaarlijks genoeg groene stroom op voor 2.000 huishoudens. Een mooie stap in de verduurzaming van de gemeente Medemblik. Op 25 september is zonneweide Tripkouw officieel geopend. 

Maandag 28 september 2020

Groene stroom voor 2.000 huishoudens

Wethouder Harry Nederpelt van de gemeente Medemblik, Dion van Steensel, algemeen directeur van HVC en een participant in de zonneweide openden de zonneweide. Bij de opening waren meerdere inwoners van Midwoud en Oostwoud aanwezig. 

Groene stroom en vermeden CO2-uitstoot

Begin juni startte de aanleg van de zonneweide en 2 maanden later werd de eerste groene stroom geleverd. De zonneweide ligt tussen de Tripkouw in Midwoud en de Oostwouder Dorpsstraat in Oostwoud. Het wekt jaarlijks 6,5 miljoen kilowattuur elektriciteit op. Dat scheelt 3.500 ton CO2-uitstoot per jaar. Dat is vergelijkbaar met uitstoot van bijna 1.200 auto’s. 

Passend bij Westfriese landschap

In het ontwerp is rekening gehouden met het Westfriese landschap. De zonneweide is afgescheiden met sloten in plaats van hekken. En er zijn een vaarverbinding, dijken en rietoevers aangelegd. 

Langs de zonneweide, waarop schapen komen te grazen, is er een fiets-/wandelpad. Een brug over het water komt later dit jaar. Vanaf dan is het pad toegankelijk en verbindt de Oostwouder Dorpsstraat met fietspad Leien. Dat fietspad ligt tussen de Heemraad Witweg in Oostwoud en het zuidoosten van Midwoud. 

Inwoners doen mee

Inwoners van Midwoud, Oostwoud en de andere dorpskernen van de gemeente Medemblik konden vanaf 250 euro investeren in Zonneweide Tripkouw. Hier was veel belangstelling voor. 105 omwonenden schreven zich in en profiteren de komende jaren van de opbrengsten van de zonneweide. In totaal is 400.000 euro aan investeringen ontvangen. 

Wethouder Harry Nederpelt: ‘Een uniek project in Noord-Holland. Het laat zien wat je kunt bereiken wanneer je inwoners een hoofdrol laat spelen bij de opwek van duurzame energie.’
 

Gerelateerd nieuws