kinderen staan om bak emt oranje deksel. In hun handen hebben ze zakken met afval en afvalprikkers

1.700 schoolkinderen uit Bergen gaan plastic scheiden

1.700 leerlingen van 11 basisscholen uit Bergen starten met het scheiden van plastic, blik en drinkpakken op school. Ook gaan zij hun schoolomgeving schoonhouden door het zwerfafval op te ruimen. Wethouder Bekkering gaf 27 augustus samen met een afvaardiging van leerlingen van 7 basisscholen in Bergen het startschot voor dit project.

 

Donderdag 27 augustus 2020

Kinderen zijn helden

Voordat de ondertekening plaatsvond, vertelde de wethouder dat hij trots is op deze samenwerking met de scholen en HVC. ‘Maar de leerlingen zijn de helden, want zij gaan naast het afval scheiden, hun schoolomgeving schoonhouden’, aldus wethouder Bekkering. Leerling Johan: ‘ik vind het heel goed dat we afval gaan scheiden want dat is wel beter voor iedereen.’ Mick: ‘Twee derde van het afval is plastic, het is zonde om dit weg te gooien want je kunt er nieuwe dingen van maken. Het opruimen van zwerfafval is de ene keer meer werk dan de andere keer’, vertelt Emma. ‘Het is stom dat mensen afval op straat gooien, maar ik vind ook dat er meer prullenbakken moeten komen op straat.’ 

Wagen met chauffeur op school

HVC heeft bij de basisscholen bakken voor plastic geplaatst. In maart zijn al de basisscholen De Bosschool en Sint Jozefschool gestart. In september volgen de andere scholen. Iedere school start met een bijzondere introductiedag. Hierbij komt een wagen van HVC met chauffeur naar de school toe. Kinderen kunnen bij de wagen kijken en zien hoe deze werkt. Daarbij is ook aandacht voor de dode hoekspiegel en veiligheid.

Wat mag er bij plastic?

Onze afvalcoach gaat deze dag alle klassen langs en vertelt over wat er allemaal bij plastic, blik en drinkpakken mag. Maar ook welke nieuwe dingen je kan maken van afval. In dit project wordt er niet alleen afval gescheiden, maar ruimen de scholen ook zwerfafval op in hun eigen omgeving. Dit zorgt er niet alleen voor dat het schoner wordt, maar het leert kinderen ook op jonge leeftijd om verantwoordelijk met hun (zwerf)afval om te gaan. 

Schoolkinderen uit Bergen staan voor een vrachtwagen van HVC

Gerelateerd nieuws