medewerkers Tablis Wonen brengen oogstkaart langs bij bewoners

232 woningen aangesloten op warmtenet Sliedrecht

Na ruim 2 jaar van slopen, bouwen, onderhouden en renoveren zijn alle 232 huurwoningen van Tablis Wonen in de Staatsliedenbuurt opgeleverd. Fraaie eigentijdse woningen, aangesloten op het warmtenet Sliedrecht en daarmee klaar voor een aardgasvrije toekomst.

Maandag 2 november 2020

Eerste wijk in Sliedrecht zonder gasaansluiting

Willy Heussen, manager Ontwikkeling en Verkoop bij HVC Warmte: "Goed om te zien dat het gezamenlijk optrekken met Tablis, de gemeente, bewoners en de bewonersorganisatie tot deze mooie nieuwe, aardgasvrije wijk heeft geleid. De eerste wijk in Sliedrecht zonder gasaansluiting in de woningen is daarmee een feit! En nu wijk voor wijk doorpakken naar het uiteindelijke doel: een volledig energieneutraal Sliedrecht. Daar zijn we nu al volop mee bezig en gaan we de komende jaren ook mee verder." 

Medewerker van de aannemer legt in de Staatsliedenbuurt in Sliedrecht leidingen aan voor het warmtenet.

medewerker aannemer legt in een sleuf leidingen aan voor het warmtenet
Close
medewerker aannemer legt in een sleuf leidingen aan voor het warmtenet

Duurzaam wonen

Veel partijen, waaronder de gemeente Sliedrecht en Tablis Wonen, tekenden in 2018 het Energieakkoord Drechtsteden. Dat betekent dat Tablis Wonen en de gemeente Sliedrecht zich de komende jaren inzetten voor de overgang naar nieuwe schone energie. Uit onderzoek blijkt dat voor Sliedrecht een warmtenet een goede stap richting energieneutraal wonen is. Om het warmtenet te realiseren is een samenwerking met energie- en afvalbedrijf HVC aangegaan. Tablis Wonen sluit zoveel mogelijk woningen aan op het warmtenet van HVC. Dat startte met de aansluiting van de woningen in de Staatsliedenbuurt en daarmee is deze wijk de eerste wijk in Sliedrecht die aangesloten is op het warmtenet. Ton Spek, wethouder in Sliedrecht en verantwoordelijk voor duurzaamheid: "Ik ben trots dat we dit met elkaar hebben gerealiseerd! Hiermee zetten we een belangrijke stap voor een duurzame toekomst van Sliedrecht."

Blijk van waardering 

Liesbeth Marchesini, directeur-bestuurder van Tablis Wonen. “We beseffen goed dat alle werkzaamheden veel impact hadden op de bewoners in de wijk. Gelukkig hebben we mogen ervaren dat veel bewoners erg betrokken zijn bij hun wijk. Zij deelden hun ideeën, gaven ons tips en lieten ook weten waar ze het niet mee eens waren. In zo’n groot project heel belangrijk, want met elkaar komen we tot een wijk waar jong en oud plezierig en betaalbaar kan wonen.” Alle bewoners in de wijk ontvingen van Tablis Wonen, gemeente Sliedrecht en energie- en afvalbedrijf HVC een attentie als blijk van waardering voor hun geduld, betrokkenheid en samenwerking de afgelopen jaren.

Sloop, nieuwbouw en renovatie

Begin 2017 startte Tablis Wonen met de sloop van de eerste woningen. De reden daarvoor was dat de woningen bouwkundig slecht waren en de openbare ruimte kende diverse knelpunten.  Op de plaats waar als eerste gesloopt werd, verrees een prachtig appartementencomplex en een aantal fraaie beneden/bovenwoningen. Eerder werd al groot onderhoud gedaan aan 50 woningen aan de Thorbeckelaan en de Dr. Schaepmanstraat. Nadat fase 1 was afgerond, is gestart met fase 2. Daar was renovatie gepland maar werd tot sloop overgegaan. Een ingrijpend besluit, maar gezien de staat van de woningen, een noodzakelijke beslissing. Op deze plaats staan inmiddels nieuwe eengezinswoningen en beneden/bovenwoningen. Tegelijkertijd met de sloop en nieuwbouw in fase 2 werden de woningen in fase 3 gerenoveerd en voorbereid op een aardgasvrije toekomst. 

Toekomst

Ondanks dat alle huurwoningen van Tablis Wonen zijn opgeleverd is de wijk nog niet helemaal klaar. Op dit moment zijn er nog bouwactiviteiten in de wijk. Er wordt nog een aantal koopwoningen gerealiseerd en er wordt gewerkt aan de groenvoorzieningen. Maar de Staatsliedenbuurt biedt de bewoners nu al plezierig wonen in een goed thuis!

Gerelateerd nieuws