Getekend foambord en stuk van een warmteleiding op de voorgrond en daarachter poseren vertegenwoordigers van Noordwest Ziekenhuisgroep en HVC

Duurzaam verwarmd Noordwest Ziekenhuis

Het warmtenet van HVC verwarmt straks diverse locaties van Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. De warmte is afkomstig van een lokale warmtebron: de bio-energiecentrale van HVC, 3,4 km verderop. De aansluitingen betekenen een enorme verduurzaming voor Noordwest.

Werkzaamheden

Op maandag 30 september starten de werkzaamheden in de Prinses Julianalaan, ter hoogte van Huize Westerlicht, en op het eigen terrein van de Labotheek (Juliana van Stolberglaan/Van Everdingenstraat). Deze werkzaamheden duren tot medio november 2019. Ook de geplande nieuwbouw van Noordwest krijgt een aansluiting op het warmtenet.

De Prinses Julianalaan is gedurende deze periode afgesloten voor verkeer. Borden geven aan. De Harddraverslaan, Wilhelminalaan en woningen aan de Prinses Julianalaan blijven bereikbaar. De bussen langs het ziekenhuis, over de Wilhelminalaan, rijden de gebruikelijke dienstregeling. Eind november starten de werkzaamheden in de Harddraverslaan voor de aansluiting van de hoofdlocatie van Noordwest. Nadere informatie over deze werkzaamheden volgt.

In het ontwerp en de planning van het traject is rekening gehouden met de ecologische kalender. We voeren de werkzaamheden uit op het moment dat de bomen hun blad verliezen en minder water nodig hebben. Bij de graafwerkzaamheden houden we rekening met de boomwortels en de grondwaterstand. Zo hebben de bomen zo min mogelijk last van de werkzaamheden.

Wijzigingen in de planning bekijkt u op ww.warmtenetalkmaar.nl

Directeur Duurzame Energie HVC Arjan ten Elshof en Jurgen Sernee, lid van de Raad van Bestuur van Noordwest zetten handtekening onder de aansluitovereenkomst; het contract met HVC voor de levering van warmte

Ondertekening aansluitovereenkomst

Vandaag ondertekenden Jurgen Sernee, lid van de Raad van Bestuur van Noordwest, en Arjan ten Elshof, directeur Duurzame Energie van HVC, de aansluitovereenkomst. Jurgen Sernee: “De aansluiting van Noordwest op het warmtenet van HVC betekent een enorme verduurzaming van onze organisatie. We kunnen nu gefaseerd de op gas gestookte installaties die het ziekenhuis momenteel van stroom en warmte voorzien, uitschakelen. Patiënten, bezoekers en medewerkers merken hier niets van, al voelt ‘groene warmte’ misschien nog wel comfortabeler.”

Wethouder Pieter Dijkman complimenteerde HVC en Noordwest met de samenwerking: “Als wethouder kan ik alleen maar heel blij zijn dat de energietransitie daadwerkelijk tot stand komt. Juist de aansluitingen van grote afnemers, zoals Noordwest Ziekenhuisgroep, zijn belangrijk voor de noodzakelijke verduurzaming van onze gemeente door vermindering van de CO2 uitstoot. We moeten het samen doen en vandaag is een goed voorbeeld van gezamenlijk deze uitdaging aangaan.”

“Door de toekomstige aansluitingen van diverse Noordwest locaties in Alkmaar op de bio-energiecentrale van HVC dragen we lokaal weer bij aan het realiseren van landelijke doelstellingen op het gebied van duurzame energie. Per locatie vermindert de CO2-uitstoot met 82% in vergelijking met warmte uit gas”, aldus Arjan ten Elshof.

(Fotograaf: Rick Akkerman)

10 jul

De gemeente Castricum gaat in samenwerking met HVC, KennemerWonen en CALorie onderzoeken of het mogelijk is om in de woonkern Castricum een collect

20 jun

In stappen over op groene warmte door aansluiting op het warmtenet Dordrecht.