Leverancier overhandigt sleutel aan chauffeur van HVC en geeft hem een hand en teamleider van HVC staat naast chauffeur voor het nieuwe LNG-voertuig

Eerste LNG-voertuig bij HVC

Met het overhandigen van de sleutels heeft HVC haar eerste Scania/VDL haakarm voertuig op LNG in gebruik genomen. LNG staat voor 'Liquefied Natural Gas', oftewel vloeibaar aardgas.

Voordelen

Het LNG-voertuig is bedoeld voor de lange afstanden. Rijden op LNG heeft een aantal voordelen: de wagen is stiller en stoot geen roet uit. Ook stoot een LNG-voertuig veel minder fijnstof uit dan reguliere brandstof. LNG zorgt voor een COreductie van zo’n 10 tot 15% ten opzichte van Euro 6 (schone diesel).

Haakarm voertuig

Dirk-Jan Laan, teamleider Recycling en  Logistiek vertelt: “Dit is ons eerste LNG-voertuig. De voertuigen die we uit de aanbesteding afroepen zijn normaal in dieseluitvoering. De haakarm is erop gemonteerd door  VDL containersystemen. Dat was een heel precies klusje. Doordat het voertuig op LNG rijdt, vloeibaar gas, mocht er niet worden gelast op het voertuig. Alles moest dus al precies passen toen het op het chassis werd gemonteerd. Maar de haakarm staat er keurig op. Ik ben heel benieuwd naar de ervaringen van onze chauffeurs de komende periode. Als het goed bevalt, volgen er mogelijk meerdere LNG-voertuigen bij HVC.”

Speciale opleiding

Chauffeur Jurgen Otten heeft een speciale opleiding gekregen om in dit voertuig te mogen rijden: “Het is altijd leuk om als eerste in een nieuw voertuig te mogen rijden. Maar het is extra leuk om het eerste LNG-voertuig van HVC te mogen besturen. In totaal hebben 4 collega’s opleiding gekregen om in dit voertuig te mogen rijden. Het tanken van LNG is wel anders dan bij Euro 6. Je moet speciale handschoenen aan en je moet goed weten wat je doet; LNG is vloeibaar gas. Het gaat letterlijk ijskoud de tank in. Als het misgaat met tanken, loop je risico om brandwonden op te lopen.”

Gerelateerd nieuws

Verzameling van diverse lege drinkpakken, blikken, plastic flessen van diverse merken
12 sep

Nieuw: speciale containers voor plastic voor hoogbouw in Dordrecht

Sinds deze zomer is het op een aantal plekken in Dordrecht weer wat makkelijker om plastic, blik en drinkpakken te scheiden als je in hoogbouw woon

Link
Hand met werkhandschoen grijpt touw tussen balen plastic
12 sep

Spectaculaire stijging inzameling plastic in Dordrecht

Veel bewoners van Oudelandshoek, Visserstuin en De Hoven hebben sinds eind 2018 een bak aan huis voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken.

Link
wehouder Simonse levert spullen in bij recyclekraam
03 okt

Wethouder Anjo Simonse bezoekt de recyclekraam in Marknesse

Een kapotte lamp, lege batterijen, piepschuim en een oude pan… Wethouder Anjo Simonse leverde het donderdag 7 maart in bij de recyclekraam in Markn

Link