restafvalbak met diverse kleuren die aangeeft hoeveel herbruikbare afvalstromen er nog in het restafval zitten

hoe inwoners uit Noordoostpolder minder betalen door beter te scheiden

De meeste inwoners van Noordoostpolder scheiden hun afval al goed. Maar het kan beter. Veel bruikbare grondstoffen belanden toch in het restafval. Daarom voert de gemeente per 1 januari 2021 het recycle-tarief in. Met dit tarief krijg je zelf invloed op de hoogte van jouw afvalstoffenheffing. Ben je een goede afvalscheider en heb je weinig restafval? Dan betaal je ook minder.

Maandag 28 september 2020

wat komt er nog in het restafval terecht?

In de onderstaande afbeelding zie je hoeveel afval er in 2019 in Noordoostpolder gemiddeld per persoon in de restafvalbak terecht kwam.  Een klein gedeelte is écht restafval. Het overige afval is goed te recyclen, als jij het goed scheidt en in de juiste bak gooit.

waarom het recycle-tarief?

De gemeente wil minder restafval en een betere scheiding van grondstoffen, zoals gft en etensresten, plastic, blik & drinkpakken en papier. De kosten voor de afvalstoffenheffing gaan stijgen als je dit tarief niet invoert.  Dat komt onder andere omdat verbranden van restafval duurder wordt. Hoe minder te verbranden restafval, hoe lager de gemeente de kosten kan houden en daarmee ook de afvalstoffenheffing.

hoe werkt het?

De afvalstoffenheffing bestaat straks uit een vast en een deel dat kan wijzigen. Dat noemen we het variabele deel. De hoogte van het variabele deel is afhankelijk van het aantal keer dat jij jouw restafvalbak aan de weg zet of de ondergrondse container voor restafval gebruikt. In november stelt de gemeenteraad de hoogte van het vaste en variabele tarief vast. De verwachte tarieven en meer informatie bekijk je op www.noordoostpolder.nl/recycle-tarief.

 

De afbeelding laat zien wat er gemiddeld nog aan andere recyclebare afvalstromen in de restafvalbak belandde in de gemeente Noordoostpolder in 2019.

33 kilo: gft en etensresten
6 kilo: papier en karton
5 kilo: glas
10 kilo: plastic, blik en drinkpakken
39 kilo: overig herbruikbaar (denk aan harde kunststoffen, apparaten en puin)
9 kilo: textiel
20 kilo: restafval

restafvalbak met diverse kleuren die aangeeft hoeveel herbruikbare afvalstromen er nog in het restafval zitten
Close
restafvalbak met diverse kleuren die aangeeft hoeveel herbruikbare afvalstromen er nog in het restafval zitten

Gerelateerd nieuws

Wijziging inzamelschema

Vanaf 9 november verandert voor een deel van de inwoners van gemeenten Den Helder, Hollands Kroon, Schagen, Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland, H

22 okt
Chauffeur zet de bakken recht voor de wagen. Op achtergrond zie je de wagen en daarachter een rij huizen.