HVC geschreven in de sneeuw

Kans op gladheid

De winter is in aantocht en dat betekent een grote kans dat de wegen glad worden door sneeuw en ijzel. We verzorgen de gladheidbestrijding in 7 gemeenten. De gemeente zelf bepaalt welke wegen en fietspaden worden schoongehouden.

Afvalinzameling bij extreem weer

Door extreem weer kan het voorkomen dat in jouw gemeente de afvalinzameling gevolgen ondervindt. Wanneer de wegen glad zijn of als er veel sneeuw ligt, kan het voorkomen dat de inzamelwagen niet bij jou straat kan komen. Plaats daarom bij extreem weer de afvalbak aan de doorgaande (en begaanbare) wegen. Op de website van de gemeente, op onze website en in de HVC afval-app staat altijd actuele informatie over de inzameling.

Gladheidbestrijding

Onze strooiwagens bestrijden de gladheid in 7 gemeenten:

  1. Beverwijk
  2. Den Helder
  3. Dordrecht
  4. Heemskerk
  5. Velsen
  6. Zaanstad 
  7. Zeewolde

Hierbij kijken we naar drukke wegen, routes van het openbaar vervoer en naar het bereikbaar blijven van bijvoorbeeld scholen en ziekenhuizen. Deze strooiroutes zijn tot stand gekomen in overleg met de gemeenten.

Staat jouw gemeente niet vermeld, dan heeft jouw gemeente de gladheidbestrijding niet aan ons uitbesteed.

Strooien voordat het glad wordt

In de gemeente strooien we ‘preventief’. Dat wil zeggen dat de strooiploegen op pad gaan als er gladheid wordt verwacht. De ploegen strooien namelijk met een ‘nat’ zoutmengsel. Dit mengsel werkt ook als er geen verkeer overheen rijdt, waait niet weg en is minder belastend voor het milieu dan droog zout.

Eigen verantwoordelijkheid

We doen er alles aan om de wegen berijdbaar te houden. Maar het blijft oppassen, vooral bij extreem winterweer. Houd daarom altijd de weersituatie en het wegdek goed in de gaten.


Strooitips voor thuis

  • Veeg eerst de meeste sneeuw weg van de stoep.
  • Strooi één handje zout per m². Het zout gaat na 10 minuten werken.
  • Strooi niet te veel onder bomen, dat is slecht voor de wortels.

Deel dit op ...

Gerelateerd nieuws

Recyclekraam in gemeente Hoorn

Struikel jij in de gang ook iedere keer over die doos met oude snoeren en versleten pannen, ligt er in de badkamer nog een elektrische tandenborste

09 dec
Afbeelding recyclekraam inclusief inzamelbakken