Meisje plakt artikel op 1 van de vele grote borden. De bedoeling is dat ze weet waar het afval op het afvalbrengstation thuishoort

Milieu inspecteur op scholen in Zaanstad

Het door ons ontwikkelde spel De Milieu Inspecteur is op reis langs 28 basisscholen in Zaanstad. Dit doen we in samenwerking met het Zaans Natuur- en Milieu Centrum (ZNMC). Onder leiding van Flip Valk van het ZNMC, spelen 54 groepen dit schooljaar het spel op school.

Afvalspel

De aula van een basisschool uit Zaanstad is voor deze gelegenheid helemaal omgebouwd. Tafels en stoelen zijn naar de kant geschoven om plaats te maken voor grote borden met foto’s van afval. Groepjes kinderen rennen heen en weer om te zorgen dat het juiste afval op het juiste bord (of bak) wordt geplakt. 

Drie rondes

Het spel leert kinderen dat afval eigenlijk niet bestaat en grondstof is voor nieuwe producten en groene energie. Het spel bestaat uit 3 rondes. De 1e ronde moeten de kinderen binnen korte tijd op een grote zoekplaat omcirkelen wie goed omgaat met afval en wat verkeerd gaat met afval (zoals glas op de grond). Bij de 2de ronde krijgen de groepjes kaartjes met foto’s van afval. Deze moeten op het juiste bord geplakt worden, net zoals je afval op het afvalbrengstation in de juiste bak moet doen. De 3e ronde gaat het om producten gemaakt van afval. Van welk afvalsoort is bijvoorbeeld een fleecetrui gemaakt. Daarna is het tellen geblazen en wordt het winnende groepje bekend gemaakt. Zij zijn dan de Milieu Inspecteur.

Reacties

De reacties op school zijn enthousiast en positief, van zowel de kinderen als de docenten en ouders. Op 13 februari was wethouder  S. Munnickendam uit Zaanstad aanwezig bij een les op basisschool De Westerkim.

Deel dit op ...

Gerelateerd nieuws

Eerste LNG-voertuig bij HVC

Met het overhandigen van de sleutels heeft HVC haar eerste Scania/VDL haakarm voertuig op LNG in gebruik genomen.

20 aug
Leverancier overhandigt sleutel aan chauffeur van HVC en geeft hem een hand en teamleider van HVC staat naast chauffeur voor het nieuwe LNG-voertuig

Kijkdag afvalbrengstation Papendrecht

17 april: Kom kijken bij het nieuwe in Papendrecht. Het nieuwe afvalbrengstation bekijken en meteen zelf een elektrisch apparaat uit elkaar halen?

03 okt
4 kinderen kijken vanaf een balustrade op het afvalbrengstation naar containers