1 multi-minibak voor kleine spullen voor het afvalbrengstation en daarnaast een bak voor frituurvet en een bak voor elektrische apparaten bij parkeerplaatsen bij een supermarkt in

Nieuwe afvalbakken in gemeente Schagen

In Schagen, Warmenhuizen en Waarland staan nieuwe bakken: de multi-mini-bak. In deze bakken lever je je klein afval in, bijvoorbeeld lege batterijen, kapotte lampen of oude CD's. Bij de multi-mini-bak staan ook nieuwe afvalbakken voor frituurvet en kleine elektrische apparaten.

 

Dinsdag 8 oktober 2019

Multi-mini-bak

Nieuwe afvalbakken

Sta je ook wel eens met een kapotte lamp, lege batterij of fles oud frituurvet in je hand en denk je: “Waar kan ik dit kwijt?” Natuurlijk kan je deze spullen inleveren bij het afvalbrengstation. Maar omdat deze spullen zo klein zijn belanden ze toch vaak bij het restafval. Dat is jammer. Want als je ze in de nieuwe multi-mini-bak gooit, kunnen wij ze recyclen.Al deze spullen bevatten waardevolle grondstoffen. Door ze apart in te leveren zijn deze grondstoffen goed te recyclen.

Waar staan ze?

- Makadocentrum Schubertstraat in Schagen
- Doorbraak Warmenhuizen, bij Albert Heijn
- Molenzicht Waarland, bij Deen

Wat kan je inleveren?

In de multi-mini-bak kan je lege batterijen, spaar- & LED-lampen, oude cd’s/dvd’s, oude telefoons, adapters en inktcartridges inleveren. In de container voor frituurvet en olie mag gebruikt frituurvet of –olie en bakresten. Giet de restjes in een fles of jerrycan en lever ze in deze speciale container. In de container voor kleine elektrische apparaten kan je bijvoorbeeld de oude elektrische tandenborstel, kapotte föhn of een scheerapparaat kwijt.

180 kilometer rijden op 8 liter frituurvet

Jouw afval vormt de basis voor nieuwe producten. Meer dan 70% van het afval dat wij inzamelen, wordt hergebruikt. Zo kan je 180 kilometer rijden op 8 liter oude olie of frituurvet en wordt er van jouw oude ingeleverde mobiele telefoon weer een nieuwe telefoon gemaakt! Daarom is het zo belangrijk dat je jouw afval naar de nieuwe bakken brengt om het vervolgens te laten recyclen

Waarom is beter afval scheiden nodig?

In 2020 moet driekwart van het afval gescheiden zijn. Zo mag het aantal kilo restafval dan nog maar 100 kilo per persoon per jaar zijn. En zover zijn we nog niet! Op dit moment bestaat een groot deel van het restafval nog uit materialen die in de nieuwe bakken mogen. Door dit afval beter te scheiden daalt het gewicht van het restafval en kunnen meer grondstoffen worden hergebruikt als basismateriaal voor nieuwe producten.

Gerelateerd nieuws